Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
waar rozen verwelken varg veum gunnar staalesen thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Varg Veum
Auteur(s) Gunnar Staalesen
Uitgeverij(en) Uitgeverij Marmer
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 8 augustus 2022
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Waar rozen nooit verwelken is al in 2012 door Gunnar Staalesen geschreven, maar voor het eerst in 2022 in het Nederlands gepubliceerd. De serie met Varg Veum in de hoofdrol kent in totaal inmiddels 22 delen en dit is deel 19. Lees hierboven onze eerdere recensies rond deze serie; klik daarvoor op Serie: Varg Veum.

Varg Veum is een privédetective in het Noorse Bergen. Bij iedere opdracht die hij ontvangt komen lijken naar voren en blijft hij tot ongenoegen van de politie de zaken die hem dwars zitten onderzoeken. 

De driejarige Mette Misvear verdween 25 jaar geleden spoorloos vanuit de zandbak naast haar huis. De verjaringstermijn voor het misdrijf verloopt bijna en daarom onderneemt Mette’s moeder nog één laatste poging om de waarheid boven water te krijgen. Hiervoor klopt ze aan bij Varg Veum. Varg is op dat moment in slechte doen en sinds de dood van zijn vriendin meer onder invloed dan dat hij nuchter is. Hij neemt de zaak aan als houvast om zijn eigen leven weer richting te geven.

Mette groeide op in een soort woongroep gekenmerkt door idealen als delen en openheid. Op het moment dat Varg vragen gaat stellen aan bewoners van destijds, blijkt dat er veel geheimen en leugens zijn die al die jaren verborgen zijn gebleven. De zaak leidt verrassend genoeg ook tot een verband met een andere misdaad.

Gunnar Staalesen weet de gehele serie het Varg Veum signatuur goed neer te zetten en te behouden. De opbouw past volledig in het beeld wat je verwacht van een Varg Veum-thriller, net als de gedetailleerde schrijfwijze. Ook deze keer blijft Varg niet altijd uit de problemen en komt een oude bekende uit eerdere delen weer even terug.

De melodramatische staat van Varg, met daarin veel alcohol, wordt treffend beschreven. Ook zijn gevecht om hieraan een einde te maken en de casus goed op te lossen weet Staalesen levendig neer te zetten.

Ook dit deel speelt zich af in de stad Bergen en net als de andere plaatsen die een rol spelen in het verhaal wordt deze zeer realistisch omschreven. Staalesen vertelde ons eerder -in een interview- al dat “Bergen een opzichzelfstaand karakter is in mijn boeken”. Dit is ook nu weer goed te merken en geeft het verhaal extra diepgang.

Het verhaal start met een, op het oog, zelfstandig staande gebeurtenis, die de lezer enigszins doen afvragen hoe dit in het verhaal past. Later vallen puzzelstukjes op de juiste plek en blijkt er wel degelijk een connectie te zijn met het onderzoek naar de verdwijning van Mette. De start van het onderzoek verloopt relatief langzaam en veel personages passeren de revue. Naar mate het boek vordert blijven er een aantal personages over waar Staalesen ook de nodige diepgang aan meegeeft. Eenmaal op gang gekomen leest het boek dankzij de vlotte schrijfstijl goed door. De verhaallijn en de zoektocht waarin de lezer wordt meegenomen is sterk. Staalesen weet lang voor de lezer te verbergen hoe de vork in de steel zit en komt met een verrassende plotwending.

De serie rond Varg Veum wordt met ieder deel een beetje beter en Waar rozen nooit verwelken mag dan ook niet ontbreken in de collectie van de fans. Inmiddels kunnen we wel stellen dat de serie een klassieker begint te worden. Ook dit deel is goed zelfstandig leesbaar, waarbij het lezen van eerdere delen van de serie wel een pre is.

De Noorse schrijver Gunnar Staalesen is een ervaren auteur. Al in 1967 schreef hij zijn eerste boek, maar zijn grote bekendheid dankt hij aan deze serie rondom privédetective Varg Veum. In 1977 verscheen het eerste deel en inmiddels zijn we 43 jaar en 22 delen verder. Een aantal boeken uit de serie zijn succesvol bewerkt en verfilmd. Daarnaast is Staalesen werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen waar de auteur ook woont.

Afbeelding
chris vd brug.jpg
Chris van der Brug

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.