Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
karma fredrik persson winter thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 20 februari 2023
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

Fredrik Persson Winter (1976) woont in Zweden. Hij werkt als advocaat, maakte jaren een podcast over het schrijven van horor, fantasy en sciencefiction en schreef enkele jeugdboeken. Vorig jaar kwam zijn eerste thriller voor volwassenen, De das (recensie hier), uit. Waar De das een teleurstelling was, vanwege achterblijvende spanning en een weinig pakkende schrijfstijl, daar laat Fredrik Persson Winter met Karma zien dat hij groeit in zijn schrijven. Wil je meer weten over deze auteur? Lees dan hier het interview dat we in december ’22 met hem hadden nog eens terug.

Vier mensen, Erik, Maria, Kristina en Robert hebben 25 jaar geleden samen in Zweden in het bos bij de waterkrachtcentrale een noodlottig ongeval meegemaakt. Ze hebben de waarheid over die gebeurtenis verzwegen en moeten nu leven met de gevolgen daarvan. Het boek start als een zoektocht op touw is gezet omdat de dochter van een van hen is verdwenen.

Het blaffen van de politiehonden. Het knakken van de takken die breken, de ploffende geluiden van voeten die struikelen over met mos begroeide stenen en glibberige wortels. De geur van natte aarde, vochtig mos en natte wollen mutsen. Honderden mensen in gele hesjes die samen één doel hebben.”

Door de beeldende en toegankelijke manier van schrijven van Winter wordt de lezer vlot meegenomen in Karma. De gebeurtenissen worden wisselend verteld vanuit de vier hoofdpersonen, die daar elk hun eigen kijk op hebben. Op deze manier kan de schrijver spelen met de werkelijke gang van zaken en weet de spanning langzaam maar zeker op te voeren. Bovendien kruip je als het ware steeds in het hoofd van de verteller, waardoor de personen tot leven komen.

De ontvoering van het meisje zet verwikkelingen in gang. De bijzondere verbinding tussen de vier personen neemt andere vormen aan en het onderlinge wantrouwen groeit. Losgeld wordt geëist en ze gaan elkaar verdenken en onderlinge bondjes sluiten. Verschillende mogelijkheden worden de lezer voorgeschoteld. Het blijft lang een duister geheim wat zich destijds heeft afgespeeld en wat er nu werkelijk aan de hand is.

"Haar gedachten vlogen alle kanten op. Erik had echt geprobeerd een gewoon leven te leiden. Van hun vieren was Erik het hardst getroffen. Maria kon wel een teruggetrokken oude vrijster zijn die allen met haar katten omging, maar Erik was veel dieper gevallen. Het leek haar buitensporig onrechtvaardig dat zij en Erik de klappen hadden gekregen, terwijl Robert en Kristina allebei grote successen in hun leven hadden geboekt."

Tegen het einde van het boek krijg je als lezer steeds sterkere vermoedens hoe de vork in de steel zit, wie er achter de ontvoering zit en toch komt er dan nog een onverwachte wending. Hiermee laat Winter zien de feedback van De das ter harte te hebben genomen. Hij heeft meer spanning in zijn boek verwerkt en weet dit af te sluiten met een spannende ontknoping. Dit gecombineerd met een uitstekende uitwerken van de personages, zorgt voor een thriller die beklijft.

Al met al is Karma een boeiende thriller waarmee Winter laat zien hard op weg te zijn naar een structureel plekje in het Scandi-geweld.

Afbeelding
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.