Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
last-minute londen evi dekker thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Evi Dekker
Uitgeverij(en) Harper Collins Holland
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 11 juli 2022
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Last-minute Londen  is de nieuwste thrillerroman van Evi Dekker met museumconservator / kunsthistorica Nora Corduwener in de hoofdrol. Dekker is een telg uit een vooraanstaande zakenfamilie. Ze schrijft onder pseudoniem omdat ze als cultureel attachee werkt op een ambassade in de Europese Unie.

Nora, die als museumconservator en  taxateur werkt, is tevens een autoriteit op het gebied van schilderkunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Voor haar werk reist ze naar Londen, haar lievelingsstad en de stad waar ze een jaar lang gestudeerd heeft. Ze neemt deel aan een congres samen met een beperkte groep experts. Ook haar collega Dieter, waar ze een friends with benefits-relatie mee heeft, is ook aanwezig.

Opeens duikt er een schilderij op waarvan lang aangenomen was dat het verloren gegaan was. Daarbovenop vindt een vergiftiging plaats van de kandidaat-voorzitter. Je merkt het al: alle ingrediënten voor een klassieke whodunnit zijn aanwezig!

De schrijfstijl van Evi Dekker kenmerkt zich door uitvoerige beschrijvingen van de stad waar het verhaal zich afspeelt. Je kunt merken dat ze de stad goed kent en deze kennis graag wil delen met de lezer. Dit zorgt ervoor dat de verhaallijn onder dreigt te sneeuwen en het verhaal meer een reisgids wordt dan een thriller.

Het karakter van Nora wordt goed neergezet. Ze wordt getypeerd als een nauwgezet iemand, die de dingen die ze doet met overgave en passie uitvoert. Daarbij vindt ze het lastig om de mensen die ze tot haar intimi rekent af te vallen. Zij is degene om wie Last-minute Londen draait en we komen dankzij haar dan ook in contact met de andere spelers in dit verhaal.  De excentrieke Engelsman komt langs wiens ware aard uiteindelijk naar boven komt. De Fransman en de Japanner worden op stereotype wijze weggezet. Er komt een karakter uit een adellijk geslacht langs die het allemaal wel prima vindt en zich niet voor kan stellen dan mensen zitten te zeuren over geldkwesties. En een Scandinavische die zeer begaan is met mens en milieu.

Het lijkt haast wel of de schrijfster vergeten is dat naast de beschrijving van Londen en de kunsthistorische inslag, er ook nog een thriller geschreven moest worden. En dat is het grootste gemis: de uiteindelijke spanning is heel summier maar wel met een verrassende uitkomst. Of je dan je boek het predicaat thriller mee moet geven, is de vraag.

Last-minute Londen is een vermakelijk boek, leuk voor een zomeravond in Londen.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.