Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
verknipt eveline karman thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Eveline Karman
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 18 maart 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Het is een paar jaar geleden dat Arvid –  het jongere broertje van Emma Doyle – besloot om uit het leven te stappen en nog steeds kan Emma dit niet verwerken. De goede band tussen broer en zus  maakt dat Emma zich constant schuldig voelt. Waarom wilde hij niet meer? Heb ik iets over het hoofd gezien? Was het wel zelfmoord? Emma zocht hiermee haar uitvlucht in de drank waardoor haar familie van haar vervreemde en vriendschappen verwaterde.

Nu ze al bijna vijfhonderd dagen sober is en haar leven weer een beetje op de rit heeft, besluit ze onderzoek te doen naar het verleden. In de schuur bij haar ouders thuis vindt ze een kostbare ketting met een mysterieus bericht. Dit is het begin van een heksenjacht die Emma’s hele leven zou veranderen en die nooit meer hetzelfde zou zijn.

Eveline Karman is journalist en columnist bij het weekblad Vriendin en debuteerde in 2014 met haar thriller Verstrikt. Het jarenlange wachten op een nieuwe thriller wordt goed beloond want ook nu zet Karman een steengoed verhaal neer.

Stel dat jij dit snoepje oppakt en het opeet terwijl je wéét dat je daarna nog een halfuur te leven hebt en daarna een ongelooflijk pijnlijke dood zult hebben. Zou je dat doen?

De cover wekt direct al enkele vragen op en maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Er wordt geschreven vanuit diverse perspectieven met voornamelijk Emma als hoofdpersonage. Als lezer krijg je goed inzicht in het doen en laten van Emma en hoezeer ze nog steeds worstelt met het leven zonder haar jongere broer. Dit destructieve gedrag en het obsessief bezig zijn met de zelfmoord van Arvid heeft de auteur goed weten neer te zetten. Obsessiviteit is dan ook één van de hoofdthema’s in dit verhaal. Dit zie je in meerdere onderwerpen terug die van belang spelen in het verhaal.

De schrijfstijl van Karman is heerlijk vlot en beeldend. Je bent je als lezer constant bewust van de omgeving en de sfeer waardoor je je makkelijk in het boek kan verplaatsen. Het gevecht tussen Emma en de alcohol is goed beschreven en voelt reëel aan.

Stel dat er in dat halfuur voordat je sterft een engel neerdaalt. Die komt naast jou zitten en vertelt jou alles over de keuze en de motivatie van Arvid om een eind aan zijn leven te maken. Zou je dat dan doen?

Hoe meer Emma in het verleden graaft, hoe meer ze begint te beseffen dat ze het verleden los moet laten. Deze boodschap loopt als een rode draad door het verhaal heen en de redenen waarom ze het verleden moet laten rusten zorgen uiteindelijk voor een onverwachte ontknoping die je kippenvel geeft. Letterlijk en figuurlijk. Eveline Karman levert met Verknipt vakwerk af.

Afbeelding
Lisanne.jpg
Lisanne Ortsen
Mijn naam is Lisanne Ortsen, geboren in 1990 en een fervent boekenlezer. Ik ben van mening dat een mens niet genoeg boeken kan hebben. Ik lees allerlei soorten genres maar psychologische romans en thrillers en (politie)detectives zijn toch wel mijn favoriet. Wie weet kan ik hier bij ThrillZone mijn smaak en kennis uitbreiden.

Wat vinden lezers...

Margot

12 juni 2024 16:21

5

Goed geschreven boek. Meer een psychologische roman dan een thriller, maar wel heerlijk leesbaar. Fijne schrijfstijl en mooie ontwikkelingen. Ik vond het niet zo'n baggerboek als sommige auteurs, de verhaallijn ging behoorlijk diep en ik vond vooral de alcoholverslaving van Emma heel waarheidsgetrouw (heb het zelf meegemaakt in de familie). Zware onderwerpen, rauw geschreven, maar ik heb zo genoten van dit boek, toppertje!

Ilse van Es

12 juni 2024 16:21

5

Ik zag dit boek in de shortlist van de Thrilzone awards en was verbaasd dat ik het niet kende en nergens had gezien.
Toch maar gedownload en aangenaam verrast! Het boek is goed geschreven, toegankelijk en fijn leesbaar. Niet oppervlakkig.
Af en toe moest ik het even wegleggen omdat ik niet wilde dat het al uit was. Ik vond Emma eigenlijk heel aandoenlijk en lief ook al vermomde ze zich in een hard jasje en de ontknoping was nogal ongewoon en onverwacht!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.