Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
aquitanië eva garcia saenz de urturi thrillzone thriller.jpg
Serie N.v.t.
Uitgeverij(en) A.W. Bruna
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 31 juli 2021
Categories Roman
Deel deze recensie

Eva García Sáenz de Urturi werd 49 jaar geleden geboren in het Spaanse Vitoria, maar sinds haar 15e levensjaar woont zij in Alicante. Tegenwoordig werkt zij, tussen het schrijven door, aan de universiteit in dezelfde plaats. In korte tijd heeft zij de wereld veroverd met haar trilogie van De Witte Stad. Het eerste deel, De Stilte Van De Witte Stad, verscheen in 2016. Het werk van Eva García Sáenz de Urturi staat bekend om de combinatie tussen spanning, mysterie, cultuur en geschiedenis. Na de trilogie van De Witte Stad is het nu tijd voor een nieuwe setting, het Franse Aquitanië uit de 12e eeuw. Zou zij haar succes kunnen evenaren met Aquitanië? Lees hier onze recensie.

"Ik praatte niet meer. Allen weten het aan onverwerkt verdriet om het verlies van mijn moeder en mijn broer. Mijn woorden doodden. Ik sprak ze niet meer uit, hoewel ik woorden altijd had bewonderd."

In de 12e eeuw was Aquitanië een bijzonder welvarende regio in het zuidwesten van het Franse Koninkrijk. De Aquitaniers werden door de rest van het land, en dan met name de Franse Capetingen die aan de macht stonden, met argusogen aangekeken. Zij waren niet alleen machtig, hadden rijkdommen in overvloed en waren daarnaast gezegend met een sterke eigen wil.

In het jaar 1137 wordt de hertog van Aquitanië dood aangetroffen voor het altaar in bedevaartsoord Compostella. Het heeft er alle schijn van dat de hertog het slachtoffer is van een complot. Zijn dochter Eleonora komt als opvolger aan de macht in Aquitanië en zij zint op wraak. Als alle aanwijzingen duiden in de richting van de Franse koning Lodewijk VI besluit Eleonora te trouwen met zijn zoon en zo haar intrek te nemen in het Franse koningshuis. Van binnenuit hoopt zij te achterhalen wie achter de moord op haar zit, zodat zij hem kan wreken. Als tijdens de bruiloft ook de Franse koning onder dezelfde verdachte omstandigheden sterft zijn Eleonora en haar nieuwe echtgenoot op elkaar aangewezen om te achterhalen wie Lodewijk VII als onervaren koning aan de macht wil hebben.

Eleonora mag dan gehuwd zijn met de nieuwe Franse koning en haar intrek hebben genomen in het Franse paleis, zij blijft toch Aquitaanse en haar aanwezigheid wordt door vele als bedreiging ervaren. Kunnen Eleonora en Lodewijk VII elkaar vertrouwen en kunnen zij samen het complot ontrafelen terwijl zij, belemmerd door onervarenheid, het Franse Koninkrijk moeten besturen?

"Het was zomer, ik weet het. De hemel gloeide, ik weet het. Toch daalde er een zachte zwarte sneeuw op ons neer. Angstaanjagend, geluidloos, de as van de doden."

Aquitanië beschrijft het leven van de Aquitaanse hertogin Eleonora in de periode tussen de jaren 1137 en 1149. Het verhaal wordt voornamelijk vertelt vanuit het perspectief van Eleonora, maar ook dat van haar oom Ray en haar man Lodewijk. Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor het "kind". Het kind verteld het verhaal van een onbekende jongen die door zijn vijf moeders wordt achtergelaten in een bos, omdat zij hem willen afschermen van hun werkelijke leven en alle ellende die zij daarin doormaken. Ontwikkeld het kind zich tot een monster of juist een heilige? Het kind draagt de ellende van zijn moeders met zich mee en zal hierdoor op latere leeftijd van grote invloed zijn op de ontwikkelingen in het Franse Koninkrijk.

Met Aquitanië levert Eva García Sáenz de Urturi een roman af vol spanning, strijd en intriges, en dat alles tegen de achtergrond van het Frankrijk uit de 12e eeuw. De Carpetingen hebben de leiding over het Koninkrijk, maar de werkelijke macht is in handen van de kerk. De rode draad in het verhaal is de zoektocht van Eleonora naar de moordenaar van haar vader. Zij verdenkt het Franse koningshuis en zint op wraak. Door te trouwen met de Franse troonopvolger verwacht zij van binnenuit de dader te kunnen ontmaskeren, maar zij wordt niet bepaald met open armen ontvangen aan het Franse hof. Ondanks dat zij gevoelens ontwikkelt voor haar nieuwe man is zij altijd op haar hoede voor zijn achterban.

Binnen de muren van het Franse hof stuit zij op meer vijanden dan vrienden. Wie kan zij wel vertrouwen en wie niet? Naast deze zoektocht naar de moordenaar van de hertog van Aquitanië volgen we ook de ontwikkeling van een onmogelijke relatie tussen twee vijandelijke families. Een relatie die tot stand komt als onderdeel van doordacht plan om wraak te nemen op de moordenaar, maar die zich ontwikkelt tot een liefde die vanuit alle kanten wordt tegengewerkt. Het kersverse koningspaar moet alle zeilen bijzetten om de relatie te laten slagen, maar van hen wordt ook verwacht dat zij sturing geven aan het Franse koninkrijk terwijl het politieke klimaat niet bepaald stabiel genoemd kan worden. Jong en onervaren als zij zijn worden ze makkelijk beïnvloed en dan is het maar de vraag of zij in staat zijn de juiste beslissingen te nemen.

De plot is goed doordacht en tegelijkertijd ook complex. Deze bestaat niet alleen uit het ontrafelen van een complot achter de moord op de hertog van Aquitanië, maar kent ook een diepere emotionele laag. Eva García Sáenz de Urturi overspoelt de lezer met vele karakters. Enkele karakters komen slechts sporadisch naar voren, maar blijken wel een prominente rol in het verhaal te hebben. In combinatie met de gehanteerde schrijfstijl, waarbij vaak historische termen en schrijfwijzen worden gehanteerd, is Aquitanië bij tijden moeilijk te doorgronden. Degenen die hier doorheen kunnen kijken, vinden met Aquitanië een boeiende roman over een interessante periode!

"Nooit de norse uitdrukking waarop mijn moeder me altijd onthaalde, dat eeuwig misnoegde gezicht van haar wanneer ze me zag, die eeuwige gewaarwording dat louter mijn bestaan haar al griefde."

Afbeelding
Bjorn le Granse
Bjorn le Granse
Je kunt mij definiëren als een echte Brabantse Bourgondiër, in Tilburg geboren (1985) en getogen. In het centrum van deze schitterende stad woon ik samen met mijn vrouw en dochter. In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als bouwkundig schade-expert voor verzekeraars en in mijn vrije tijd vindt je mij op een mountainbike in de Brabantse bossen of met een goed boek op onze heerlijke bank.

Gedurende mijn schooljaren had ik een lichte allergie voor boeken. Mijn motto was: “als het goed genoeg is wordt het wel verfilmd”. Nadat ik in 2006 mijn vrouw heb leren kennen, die ook graag een boek mag lezen, heb ik op vakantie ook eens een poging ondernomen. Sinds die tijd ben ik helemaal om en kan ik echt genieten van een goed boek. Mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar thrillers, waarbij ik een grote voorliefde heb voor faction thrillers met een vleugje historie. De boeken van Dan Brown heb ik dan ook allemaal versleten. Daarnaast lees ik graag boeken uit de “meer voor mannen” categorie: spionage; oorlog en meer kogels dan pagina’s.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.