Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
catch elvin post young adult thriller thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) Elvin Post
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 3 juni 2023
Categories Young Adult
Deel deze recensie

Auteur en journalist Elvin Post heeft al diverse nominaties en prijzen op zijn naam staan. In 2004 debuteerde hij met Groene vrijdag waarmee hij de Gouden Strop won. Jaren later kon hij ook de Diamanten Kogel aan zijn prijzenkast toevoegen voor zijn boek Roomservice.

Dit jaar is hij genomineerd voor de Jonge Jury met zijn eerste jeugdthriller Geen weg terug die vorig jaar verscheen. Catch is zijn tweede jeugdthriller en ook nu weet hij weer een spannend verhaal neer te zetten die jong en oud weet te bekoren.

De zeventienjarige Roos heeft het niet gemakkelijk thuis. Als enig kind staat ze vaak tussen haar ruziënde ouders in en om die negatieve sfeer te ontwijken, duikt ze in de online wereld van het daten. Catch is een populaire datingapp die veel gebruikt wordt onder jongeren.

Tot de stad opgeschrikt wordt door een reeks moorden op jonge meisjes waarbij er gewezen wordt naar Catch. Het vermoeden is groot dat iemand zich anders voordoet en de gebruikers worden met klem verzocht goed uit te kijken. Toch besluit Roos de stoute schoenen aan te trekken en af te spreken met die hele leuke jongen waar van meet af aan die bijzondere klik is. Want de kans is wel heel klein dat je de moordenaar treft, toch?

Het begin van het verhaal is pakkend. Het is al vrij snel duidelijk dat Roos niet graag thuis is en veel met haar beste vriendin Julia optrekt. Het perspectief blijft bij Roos waarbij de lezer soms ook hier en daar een inkijkje krijgt in het denken en het doen van de moordenaar. Dit zorgt voor een beklemmende sfeer bij de lezer. Meer dan ooit zou je de hoofdpersoon willen waarschuwen met de wetenschap dat er een persoon rondloopt met een fascinatie voor Disney. 

Peinzend bekijk ik de jurken. Hoewel Stella blond haar heeft, blijven mijn ogen hangen op het Sneeuwwitje-jurk. Het zal haar goed staan. Waarom zou het niet kunnen, een blonde Sneeuwwitje? 

De auteur weet de spanning er vrij snel in te brengen en vast te houden tot het eind. Sterker nog, de dader blijft tot aan het laatste hoofdstuk onbekend en Post weet de lezer vaak op het verkeerde spoor te brengen. Een zeer ijzersterke eigenschap die je vaker in zijn boeken terugziet.

De schrijfstijl in Catch is helder, meeslepend en maakt je nieuwsgierig. De auteur weet de sfeer goed neer te zetten en beneemt je met tijd en wijlen de adem. Hopelijk heeft de auteur nog wat plekjes vrij in zijn prijzenkast want ook met dit boek gooit de auteur hoge ogen.

Afbeelding
Lisanne.jpg
Lisanne Ortsen
Mijn naam is Lisanne Ortsen, geboren in 1990 en een fervent boekenlezer. Ik ben van mening dat een mens niet genoeg boeken kan hebben. Ik lees allerlei soorten genres maar psychologische romans en thrillers en (politie)detectives zijn toch wel mijn favoriet. Wie weet kan ik hier bij ThrillZone mijn smaak en kennis uitbreiden.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.