Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
het stockholmsyndroom ellen lina thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Ellen Lina
Uitgeverij(en) De Fontein
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 25 september 2023
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Ellen Lina (1983) werd in Arnhem geboren en woont nu met haar gezin in Huissen. Na de PABO werd ze docent op een MBO. Op Curaçao werkte ze als leerkracht in het speciaal onderwijs, weer terug in Nederland werkt ze nu als trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs. Ellen vindt zichzelf een echt familiemens en is dol op reizen.

Ze schreef al eerder vijf romans, Gefaald was haar debuutthriller. Daarna volgend de thrillers Semper Fi en Burgerwacht. De recensies vind je hierboven als je op auteur – Ellen Lina drukt.

Laurens zoontje Xavian wordt door zes mannen gegijzeld in hun eigen huis. Zij stelt een ruil voor, en vervolgens wordt zij het huis in gesleept. De sfeer is grimmig en de mannen boosaardig. Vertwijfeld vraagt Lauren zich af wat de reden is van deze gijzeling en wat de ontvoerders willen bereiken. Er komt een mogelijk verbinding tussen de daders en haar man naar boven, wat haar nog meer in verwarring brengt.

Ik heb ineens niet meer het hele sterke vermoeden dat Daniel de opdrachtgever is. Waarom zou hij me dood willen en het vervolgens wel belangrijk vinden dat ik ongeschonden uit de strijd kom? Waarom zou hij überhaupt het risico nemen om eerst Xavian te laten gijzelen en het er maar op te gokken dat ze mij ook nog binnen zouden krijgen? 

Net als in Linas voorgaande boeken speelt ook in Het Stockholmsyndroom de liefde een rol. Yvar blijkt een gijzelnemer te zijn die zich anders naar Lauren opstelt. Hij is vriendelijk en beschermt haar tegen de opdringerige en veeleisende andere mannen. Dit brengt Lauren nog meer in verwarring, in deze toch al turbulente dagen. 

Ik staar hem aan, weet niet of ik hem kan vertrouwen. --- De twijfel komt weer hevig opzetten. Ik weet niet wat ik moet doen. Vertrouw ik hem mijn kind toe?

‘Lau….’ Zegt hij zacht, terwijl hij mijn gezicht draait en door het gordijn kijkt. ‘Alsjeblieft, doe het voor mij.’

De hoofpersonen, maar ook de andere betrokkenen worden zo uitvoerig beschreven, dat je met iedereen meeleeft. En zelfs een beetje begrip gaat opbrengen voor de gijzelnemers, zoals de titel al doet vermoeden. De spanning loopt in Het Stockholmsyndroom op naarmate de dagen verstrijken, de beklemmende sfeer wordt realistisch beschreven. Door te spelen met de tijd ontvangt de lezer gedoseerde brokjes informatie om mee te kunnen  puzzelen. Het grootste deel van het verhaal wordt chronologisch verteld, vanuit Lauren. Halverwege het boek wordt ook af en toe informatie gedeeld vanuit een gijzelnemer. Dit versterkt de binding van de lezer met hen. 

Als de gijzeling met een heftige climax is afgelopen, blijft de lezer nog met vragen zitten. Dan neemt Lina je mee terug in de tijd en wordt vanuit Daniel, Laurens man, zijn verhaal verteld. Pas dan kan de puzzel gecomplementeerd worden. Een verrassende manier om de achtergronden te onthullen en de aandacht van de lezer zelfs ná de gijzeling vast te houden. 

Lina weet wederom een boek te schrijven dat thrillerliefhebbers enorm zal aanspreken. Het verhaal is zo meeslepend verteld, dat het de voorkeur heeft om Het Stockholmsyndroom in een keer uit te lezen. 

Afbeelding
Renate
Renate van der Kwast
Sinds ik kon lezen, dook ik in een boek. Als kind las ik graag sprookjesboeken. Even een andere wereld instappen en daar dingen meebeleven die in het echt niet kunnen, vond ik prachtig. Het verplichte boeken lezen voor mijn schoolexamen vond ik geen straf en wellicht ben ik een van de weinige leerlingen die daadwerkelijk alle boeken van haar lijst helemaal heeft gelezen!
Ik geniet tegenwoordig ter ontspanning van spannende boeken, historische romans, fantasy en science fiction, maar uitstapjes naar andere genres maak ik ook wel. Belangrijk voor mij aan een boek is dat ik graag meegenomen word naar een andere wereld, een ander milieu of een andere cultuur. Bij een thriller vind ik het belangrijk dat het lang spannend blijft en dat ik nieuwsgierig word gemaakt naar de personen in het boek.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.