Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
als de koning sterft elina backman thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Elina Backman
Uitgeverij(en) Uitgeverij Cargo
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 19 januari 2023
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

De Finse Elina Backman is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in een oude, houten jaren twintig woning. Als de koning sterft is haar debuut en de rechten zijn al aan meerdere landen verkocht. Haar grote droom is een Netflix-serie gebaseerd op haar boeken.

Na haar ontslag als entertainmentverslaggever besluit Saana Havas Helsinki achter zich te laten en een tijdje bij haar tante in Hartola te gaan wonen om tot rust te komen en na te denken wat ze nu eigenlijk wil met haar leven. Het leven in het kleine dorpje is best saai totdat haar tante haar vertelt over een onopgeloste moordzaak van dertig jaar geleden op een vijftienjarig meisje. Saana besluit haar tanden in deze zaak te zetten. Ondertussen wordt er in Helsinki een brute moord op een succesvolle zakenman gepleegd. Het lichaam is gebrandmerkt en als snel blijkt dat het niet bij deze ene moord zal blijven. Rechercheurs Jan en Heidi worden op de zaak gezet. Wat hebben de verschillende moordzaken met elkaar te maken…?

Het is zaak om aan het begin van het boek je aandacht goed bij het verhaal te houden want Backman begint het verhaal met wisselende perspectieven, verschillende tijdlijnen en een hoop personages. Alles is echter goed aangegeven dus onduidelijk wordt het nergens. Het boek bestaat uit vijf delen en die zijn elk weer onderverdeeld in vrij korte hoofdstukjes. Ondanks dat het boek een ruime 450 pagina’s telt vlieg je er toch doorheen. Dit is mede te danken aan de vlotte schrijfstijl van de auteur.

Gedurende het boek geeft Backman kleine aanwijzingen vrij die de lezer in eerste instantie niet kan plaatsen maar die uiteindelijk allemaal heel knap op hun plaats vallen. Het verhaal rondom het moordonderzoek in Helsinki is redelijk traag opgebouwd maar er zijn genoeg andere verwikkelingen om de lezer bezig te houden. De karakters zijn mysterieus en laten niet het achterste van hun tong zien: hierdoor weet je als lezer niet of ze nou iets te verbergen hebben of niet en wie te vertrouwen is en wie niet.

Tot het einde blijft onduidelijk wat de twee moordzaken met elkaar te maken hebben maar onder Backmans vakkundige leiding komen alle puzzelstukjes bij elkaar. Met genoeg plotwendingen verveelt zit boek nergens, ondanks dat het af en toe misschien wat traag kan aandoen.

Bij Scandinavische auteurs zijn het vaak de Zweden die op de voorgrond treden maar dat ook Finland goede schrijvers kan voortbrengen bewijst Elina Backman met Als de koning sterft. Dit boek is een positieve verrassing en een prima toevoeging aan het immer nog uitdijende landschap van de Scandi thriller. Kortom, een must read voor de fan van Scandinavische thrillers!

Afbeelding
Denise Wolfs.jpg
Denise Wolfs

Wat vinden lezers...

Lieve focquaert

2 oktober 2023 18:59

4

Als de koning sterft is het debuut van de Finse Elina Backman (1984). Ze woont in Helsinki en is directeur van een media bedrijf.
Met dit eerste boek streeft ze een ambitieus doel na, want het is ook het begin van een serie.

Na haar ontslag als online redactrice is Saana even een doel in haar leven kwijt. Ze hangt maar wat op de bank te netflixen en weet haar dagen maar moeilijk zinvol in te vullen.
Om een depressie af te wenden, besluit ze de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola om zich in alle rust te bezinnen over haar toekomst. Ze heeft een bucketlist gemaakt van alle dingen die ze in de periode van haar werkloosheid wil gaan doen. Detectives lezen staat er op, maar zelf een moord onderzoeken staat daar ver van af. Daar komt verandering in als ze het verhaal te horen krijgt over de onopgeloste moord op de 15 jarige Helena. In 1989 werd het levenloze lichaam van het meisje teruggevonden in de stroomversnelling.

* Bij de stroomversnelling heerst het kwaad.*

Omdat over die trieste gebeurtenis altijd een mist van geheimzinnigheid is blijven hangen, raakt Saana mateloos gefascineerd door het lot van het meisje.

* Buiten scheen de zon en was alles bij het oude, maar in Helena's wereld was alles anders.*

Ondertussen onderzoekt de recherche van Helsinki onder leiding van Jan een brutale moord op een zestiger.
De moord uit het verleden, die Saana onderzoekt en het moordonderzoek van Jan lijken niets met elkaar gemeen te hebben. Of toch?

In tegenstelling tot wat de donkere, wat lugubere cover zou laten vermoeden, speelt het verhaal zich af tijdens een zonnige zomer in Finland. Het duistere ligt in het verleden, waar de donkere gebeurtenissen nooit het daglicht mochten zien.

Backman heeft een toegankelijke schrijfstijl. Voor haar geen ellenlange beschrijvingen of moeilijke woorden in ingewikkelde zinnen. Elk personage heeft een aparte verhaallijn tot ze elkaar halfweg het boek tegen komen.
Het verhaal is op een geloofwaardige manier neergezet, goed uitgewerkt en realistisch beschreven. Vooral het verhaal van Helena, opgevoed in een streng gelovig gezin en hunkerend naar liefde, aandacht en vrijheid, beroert de lezer.

*Vele sporen van domme prooien liepen het hol in, maar geen enkel spoor leidde naar buiten.¨

Bijzonder is dat de titel van dit boek niets weggeeft over de inhoud. Deel één is geslaagd als debuut, maar laat ook nog ruimte voor de personages om te evolueren. Vooral tussen Saana en Jan is er nog heel wat mogelijk.
Aangezien de kans groot is dat ook het tweede deel gauw in vertaling komt, hoeven we misschien niet lang te wachten voor we er achter komen hoe zij in hun relatie groeien.

Marjo Jacobs

2 oktober 2023 18:59

5

Recensie

Via ThrillZone mocht ik meedoen met de leesclub over het boek “Als de Koning sterft”, waarvoor mijn dank.
De hoofdpersonages Saana, Jan en Heidi zijn goed neergezet. Ik ben reuze benieuwd naar het tweede deel van de serie. De plot steekt uitstekend in elkaar. Heden en verleden wisselen elkaar goed af. De spanning blijft erin en de schrijfstijl is bijzonder aangenaam, kortom een echte aanrader.

Schrijver:
Elina Backman
De Finse Elina Backman is creatief directeur van een groot mediabedrijf.
“Als de koning sterft” is haar thrillerdebuut en werd in Finland een bestseller.

Als de koning sterft.
De hoofdpersoon Saana is woonachtig in Helsinki. Ze was online redacteur. Saana heeft een burn-out en gaat 179 kilometer
verderop een time-out nemen in Hartola. Saana gaat voor 2 maanden naar haar tante Inkeri in Hartola. Finlands enige koninkrijk is Hartola, werd in de 18e eeuw door de koning van Zweden tot een onafhankelijke gemeente verklaard en noemt zichzelf om die reden koninkrijk. De droom van Saana is om thrillerschrijver of een goede onderzoeksjournalist te worden. Saana ziet in Hartola een aronskerk, die achtergelaten is om de verloren ziel van Helena te herdenken. Helena, een meisje dat 30 jaar geleden dood is aangetroffen in de rivier. Saana wil zich gaan verdiepen in de onopgeloste dood van het meisje, Helena Toivio is slechts 15 jaar geworden. Saana wil Helena haar stem teruggeven.
Tegelijkertijd wordt in Helsinki een man op gruwelijke wijze vermoord. Het slachtoffer heeft een kroon in zijn genitalien gebrandmerkt en vervolgens is hij verdronken en gedumpt bij De Koningspoort. De landelijke rechercheurs Jan en Heidi zijn op het onderzoek gezet. Een tweede moord zal hen naar Hartola brengen alwaar een eigen onderzoek van Saana reeds aan de gang is. Dankzij haar speurwerk wordt een eventueel verband helder tussen de zaak van 1989 en de nieuwe moorden. Geleidelijk aan kruisen de onderzoeken van Saana en Jan elkaars pad en niet alleen hun onderzoeken kruisen elkaar pad.

Vivian

2 oktober 2023 18:59

4

Voor de leesclub Thrillzone mocht ik dit boek lezen. Het wordt gepromoot als een ijzersterke nieuwe Scandinavische serie. Dit wekte mij direct nieuwsgierigheid op. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Saana, Jan, de moordenaar en Helena. Het lichaam van de vijftienjarige Helena wordt in 1989 gevonden in de stroomversnelling van de rivier bij Hartola. Saana is ontslagen als online redacteur, ze besluit om Helsinki te verlaten en de zomer door te brengen bij haar tante Inkeri in Hartola. Saana is erg geïnteresseerd in politieseries en raakt geïntrigeerd door het verhaal rondom Helena. Jan is een politierechercheur in Helsinki, die nadat er een toegetakeld lichaam van zakenman wordt gevonden, samen met zijn collega Heidi zijn intrede maakt in Hartola. Het verhaal wisselt tussen deze karakters in het heden, ook krijgen we door middel van flashbacks een kijkje in 1989. Het is een vlot geschreven verhaal, de spanning zit er goed in. Persoonlijk vond ik het enige minpuntje de liefdesrelatie tussen Jan en Saana. Erg puberaal beschreven, ik kreeg het gevoel alsof ik een tiener roman las. De bestanddelen van deze thriller zijn niet nieuw, maar het is zeker een schrijfster die haar plek binnen het Scandinavische genre verdient.

Tineke Spraakman-Visscher

2 oktober 2023 18:59

4

Met de Thrillzone leesclub las ik Als de Koning sterft van Elina Backman. Met dank aan uitgeverij Cargo.

Als de Koning sterft is het debuut van Eline Backman, en het eerste deel van een serie die wereldwijd in vertaling zal verschijnen. Eline Backman is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki.

Als Saana wordt ontslagen als online redacteur besluit ze de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola.
Hartola lijkt een slaperig Fins stadje, waar weinig valt te beleven.
Saana verveelt zich al snel en brengt haar dag door met het kijken van misdaadseries op Netflix.
Wanneer ze van haar tante hoort over een onopgeloste misdaad besluit ze zich hier in te gaan verdiepen.
In 1989 is het lichaam van de vijftienjarige Helena gevonden in de stroomversnelling van de rivier bij Hartola.
Destijds is de zaak afgedaan als zelfdoding, maar in het stadje is er twijfel.
Saana overweegt er een boek over te schrijven en gaat op zoek naar verhalen en sporen.
Tegelijkertijd krijgt de polite van Helsinki te maken met een brute moord, Bij de beroemde Koningspoort van het zeefort Suomenlinna is het lichaam gevonden van een man. Deze succesvolle zakenman is op zijn genitaliën gebrandmerkt met een kroon.

Twee zaken met een tussenpoos van dertig jaar, ogenschijnlijk hebben ze niets met elkaar te maken.
Wanneer er meerdere moorden worden gepleegd, lijkt er toch een verband te ontdekken.

Het verhaal heeft verschillende verhaallijnen vanuit het perspectief van Saana en de rechercheurs Jan en Heidi. De verhaallijn van Helena is cursief gedrukt, wat maakt dat je als lezer een goed overzicht hebt in de gebeurtenissen in heden en verleden.
Met Saana en Jan heeft de auteur twee sterke hoofdpersonen neergezet. Saana is doortastend en volhardend, op zoek naar verborgen geheimen. Jan, een wat introverte rechercheur, laat een andere kant van zichzelf zien in zijn opbloeiende romance.
Beide karakters kunnen zeker nog verdere worden uitgewerkt in een volgend deel, als duo vormen ze een mooie match.
Het boek leest vlot, blijft steeds boeiend en is voorzien van een mooie spanningsopbouw.
De beschrijving van het landschap is een welkome toevoeging aan dit spannende verhaal. Je wordt als lezer als het ware meegenomen naar Finland.

Als de Koning sterft is een debuut dat smaakt naar meer. Ik ben benieuwd naar het vervolg op dit verrassend goede debuut.
Jan en Saana als hoofdpersonen zijn een duo die alles in zich hebben om nog verder ontwikkeld te worden en waar ik graag nog meer over lees.
Ik kijk dan ook uit naar het volgende deel!

Tommy Verhaegen

2 oktober 2023 18:59

5

Een nogal duistere cover met twee handen die een schedel (met horens) van een hert vasthouden. De korte inhoud op de achterkant is interessanter en doet dirct verlangen om te beginnen lezen. Als toemaatje krijg je daar ook een foto van Elina Backman te zien.

In de proloog maken we kennis met de waternimfen en wordt al meteen een lijk gevonden.
In het dankwoord achteraan zegt de schrijfster dat ze altijd al een thriller had willen schrijven. Haar wens is duidelijk vervuld al zou ik het eerder een supergoeie detective noemen dan een harde thriller.

Het boek bestaat uit heel veel korte hoofdstukjes die op verschillende niveaus spelen. Vanuit het gezichtspunt van afwisselend schrijfster en amateur-detective Saana, de professionele speurders Jan en Heidi, dagboekfragmenten van een slachtoffer en als laatste de gedachten van de moordenaar. Er worden 2 reeksen moorden beschreven, uit het verleden die door Saana onderzocht worden en uit het heden waar de politie mee bezig is. Rond deze rode draad worden dan de karakters in detail geportretteerd en dat alles tegen de prachtige achtergrond van Hartola, een echt koninkrijk in Finland.

Als lezer heb je het voordeel dat je de informatie vanuit alle standpunten tegelijk krijgt terwijl de personages enkel hun eigen kijk hebben. Toch leidt dat voordeel niet tot een vermindering van de spanning want nergens wordt het verhaal voorspelbaar. Integendeel, het speuren blijft van begin tot einde superspannend. Het gaat wel degelijk om de speurtocht naar de dader en de race tegen de tijd om het laatste potentiële slachtoffer te redden en (bijna) niet om het eigen levensgevaar.

De sfeer in het boek is een beetje slaperig en gezapig, vrolijk en zonnig, net zoals het stadje Hartola en mooie Finse natuur in de zomer. Het tempo van de gebeurtenissen ligt wel hoog, dat wordt door de korte hoofdstukken ook wel in de hand gewerkt.
Algemeen wordt de lezer bij de hand genomen en vanuit de verschillende perspektieven begeleid naar de toch nog onverwachte ontknoping. Tussen de verschillende actoren spelen dan ook nog eens romantische gevoelens die het allemaal nog echter maken en die ook de verbinding zullen vormen tussen de verschillende plotlijnen.

Psychologisch zit het allemaal heel geloofwaardig in mekaar. Samengevat is dit een absolute aanraden voor liefhebbers van boeken zoals de reeks met Tommy en Tuppence van de hand van Agatha Christie. Maar dan in een modern kleedje, de mobieltjes zijn alomtegenwoordig.

Anita

2 oktober 2023 18:59

4

‘Als de koning sterft’ is de debuutthriller van Elina Backman en meteen ook het eerste deel in een nieuwe reeks.
Met de Waternimfen neemt ‘Als de koning sterft’ een liefelijk mysterieuze alsook een trieste start wanneer het lijk van een jonge vrouw wordt ontdekt. De zo-even nog idyllische plek transformeert in een gruwelijk decor.
In vijf delen gaat de lezer mee op reis in Finland. De verhaallijnen pendelen tussen Helsinki en Hartola, Finlands enige kleine koninkrijk. ‘Als de koning sterft’ reist ook in de tijd: een onopgehelderde zaak uit 1989 beroert nog steeds harten in 2021.
En dan sterft de eerste ‘koning’ nadat hij eerst gruwelijk werd gebrandmerkt. Met regelmaat is er een tussenkomst van ‘ik’. In korte stukjes licht deze persoon zijn of haar gruweldaden toe; rechtvaardigt ze en lijkt in zekere zin om begrip te vragen. Dit personage blijft heel lang anoniem en mysterieus, maar laat geen onduidelijkheid bestaan over zijn/haar intenties.
Saana Havas is net werkeloos geworden als ze besluit te gaan onthaasten bij haar lievelingstante Inkeri in Hartola tijdens de zomer. Ze is fan van Poirot en Harry Hole, The killing is haar lievelingsserie en ze droomt ervan ooit haar eigen thriller te schrijven. In Hartola pikt ze het verhaal op van Helena die zo’n dertig jaar geleden dood werd aangetroffen in de Tainiovirta. Saana start zo haar eigen onderzoek; dat boek komt er misschien sneller dan eerst gedacht.
In Helsinki heeft Jan er reeds een aantal geslaagde en drukke jaren opzitten bij de landelijke recherche. Hij is een gedreven politieman, heeft veel doorzettingsvermogen maar kampt tegelijkertijd met een verlammende somberheid. Hij ziet vanuit het donker waaraan anderen niet eens durven te denken.
Dat donker, die somberheid manifesteert zich al een eerste keer op de cover en is net zoals een gehoornde kroon of een soort krans of kroon van beenderen een regelmatig weerkerend thema het hele boek door.
‘Als de koning sterft’ is heel onderhoudend. De perspectieven gaan vlot in elkaar over. De auteur houdt zowel wat de verhaallijn van Saana als die van Jan betreft, de vinger aan de pols. Zoals gebruikelijk in een kleine gemeenschap, houdt men er niet van vreemdelingen die hun neus in hun goed bewaarde geheimen steken, bang voor de mogelijke schade aan de reputatie van het koninkrijkje. Hartola geeft maar met mondjesmaat haar gruwelijke verleden prijs. Wanneer de verhaallijnen van Saana en Jan samenvloeien, komt er ook vaart in het boek en vormen de vele losse puzzelstukjes samen een goed uitgewerkt plot.
Net zoals in het water waarin Helena is verdronken, zitten er in ‘Als de koning sterft’ veel stromingen onder de oppervlakte hoezeer ook de auteur de harmonie in de natuur tracht in beeld te brengen. Die natuur vervult haar rol met verve en betrekt de zintuigen bij het lezen wanneer de woorden van een lied weerklinken of lichtflitsen, kleuren en donker de ogen bereiken.
Heel veel emoties borrelen op. De woede raast door het boek, een gif lijkt Hartola te verteren. Stinkende potjes zijn veel te lang gesloten gebleven. In contrast met de grote gruwelijkheid van de moorden brengt de auteur ook veel schoonheid in haar tekst. Mooie verzen bij aanvang van het boek, gevoelige liedjesfragmenten en krachtige woorden zorgen voor kleur en verzachten scherpe kantjes.
Puntje van kritiek is misschien de ontluikende romance tussen Saana en Jan. In het licht van de ernstige delicten die het leven in Hartola ontwrichten wordt hun relatie een beetje knullig naar voren gebracht.
‘Als de koning sterft’ is een sterk thrillerdebuut dat doet verlangen naar meer. Het verhaal is sterk verweven met de Finse natuurelementen en baadt in een waas van mysterie. Met de Waternimfen en de verwijzing naar de waterkoning zijn in het land van de trollen de Finse sagen nooit ver weg en hangt er een soort van betovering over het verhaal die echter brutaal wordt verbroken door de gruwel van de vergelding en door de waarheid die uiteindelijk komt bovendrijven.

ranata

2 oktober 2023 18:59

5

Als de koning sterft is het debuut van Elina Backman, ze is woonachtig in Helsinki en het speelt zich af in en rond Helsinki.
In dit verhaal volgen we Saana die net is ontslagen en er even uit moet, en dan bij haar Tante in Hartola gaat logeren. Van haar tante hoort ze het verhaal over de onopgeloste moordzaak van de 15jarige Helena. Het verhaal spreekt Saana aan en gaat op onderzoek uit.
De politie in Helsinki krijgt rond die tijd ook een melding van een brute moord bij de koningspoort.
Na een tijd van onderzoeken komen deze zaken samen en gaat Saana de politie helpen.

Dit verhaal bestaat uit meerdere verhaallijnen je hebt een verhaallijn rond Saana een lijn rond Jan, een die zich in de zomer van 1989 rond Helena afspeelt en dan nog een lijn van de waternimfen.
Het is knap van de schrijfster dat ze ervoor zorgt dat je geen enkel moment het spoor bijster raakt tijdens het lezen want het is altijd wel duidelijk over wie de verhaallijn nu gaat. Ook als je terug gaat naar het verleden is dat duidelijk omdat dat duidelijk is aangegeven.
Al deze lijnen komen heel knap bij elkaar tot een verhaal.
Door al deze verhaallijnen zit er ook heel veel snelheid in het boek, dat samen met de spanning die continu in het verhaal zit zorgt ervoor dat je de hele tijd geboeid blijft bij het verhaal en dan ook echt wil weten hoe het nu verder gaat met Saana en Jan.
Voor de liefhebbers van romantiek zit er ook nog romantiek in.
Nu ben ik wel groot liefhebber van feelgood boeken, toch had dit voor mij niet gehoeven, of misschien wat minder uitgebreid of gewoon wat sneller.
Af en toe was het ook gewoon gruwelijk wat je las, maar dat past goed bij het verhaal.
Ze heeft de personages ook echt neergezet als echte mensen waardoor je je ook voor kunt stellen hoe ze zijn en hoe moeilijk ze het hebben gehad zoals Helena die in een streng gelovig gezin opgroeide. Maar ook Saana waarbij je je kan voorstellen dat ze het moeilijk heeft met alles wat tegenzit.

Elina Backman heeft dan ook een hele fijne schrijfstijl, ze schrijft beeldend waardoor je zowel de omgeving voor je gaat zien maar ook de gruwelijkheden voor je ziet of er een goede voorstelling van kan maken.
Door al deze afwisselingen is dit boek echt een feestje is om te lezen.
Het is dan ook een zeer geslaagd debuut wat smaakt naar meer Saana,Jan en Heidi maar vooral meer boeken van Elina Backman! Ik kijk er naar uit!!

Saartje Ndangi

2 oktober 2023 18:59

4

Auteur
Elina Backman geboren in 1984 is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Samen met haar gezin woont ze in Helsinki. Als de koning sterft is haar debuut en het eerste deel van een serie die wereldwijd zal vertaald worden.
Verhaal
Saana wordt ontslagen als online directeur en besluit Helsinki te verlaten om de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola. Eens daar wil ze uitzoeken wat ze wil in het leven. Uiteindelijk daar verveelt ze zich en kijkt netflix misdaadseries. Dan hoort ze van haar tante over een onopgeloste moordzaak. In de stroomversnelling van de rivier bij Hartola is in 1989 het lichaam gevonden van de 15 jarige Helena. Saana stort zich op de zaak en overweegt er zelfs een boek over te schrijven.
Tegelijkertijd krijgt de politie melding van een brute moord. Bij de beroemde koningspoort van het zeefort Suomenlinna is het toegetakelde lichaam gevonden van een succesvolle zakenman. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon. Snel wordt duidelijk dat er nog drie doden zullen vallen zoals er vier koningen in een kaartspel zijn.
De twee moordzaken mogen dan dertig jaar uit elkaar liggen, er lijkt een verband te zijn. Saana zal met de politie in Helsinki moeten samenwerken om, met gevaar voor eigen leven, het mysterie op te lossen.
Mijn mening
Als de koning sterft is een boeiend verhaal en de personages zijn erg leuk.
Saana is een wat depressieve onzekere meid, met een aantal vriendinnen, die net ontslagen is en niet weet wat ze wil met haar leven. Ze wil opnieuw beginnen in alle rust. Desondanks haar onzekerheden en angsten bijt ze zich vast in de zaak van Helena, ook als de bewoners haar beginnen te bedreigen gaat ze door om de zaak tot op de bodem uit te spitten. Langzamerhand krijgt haar leven betekenis en krijgen we een vrolijke sterke Saana te zien.
Helena is een wat verlegen, naïef meisje die door haar ouders erg vroom wordt opgevoed, maar Helena wil iets anders en spreid haar vleugels uit. Ze verandert in een mooie jonge sterke vrouw die jammer genoeg het leven liet in 1989.
Jan is een politieagent met het hart op de juiste plaats, echter is hij eenzaam, verdrietig over de ziekte van zijn moeder, verslaafd aan zijn werk en erg onzeker. Maar doorheen het verhaal wordt Jan opgewekter, zijn muur laat hij traag maar zeker neer en hij neemt meer tijd voor zichzelf.
Heidi is Jan zijn collega en erg beschermend en zorgend over en voor hem. Zelf is ze echter wat bot en eenzaam daardoor heeft ze verschillende one night stands met vrouwen. Na een tijdje krijgen we meer de gevoelige kant van Heidi te zien en wil ze echt de liefde vinden en de moordzaak oplossen.
Ik hoop nog veel meer van Saana, Jan en Heidi te zien in de volgende boeken.
De schrijfstijl is mooi en eenvoudig. Geen moeilijke woorden, korte hoofdstukken die spannend eindigen waardoor je verder wil lezen. Boven elk hoofdstuk staat een datum en een plaats en de stukken uit het verleden zijn cursief gedrukt, dit houdt het erg gemakkelijk om te volgen. Er zijn ook kleine stukjes van de dader deze stukjes zijn bijzonder en griezelig. Het hele verhaal houdt Elina de spanning hoog om zo naar de geniale plot toe te werken. Hoe ze Hartola beschrijft is zo mooi dat je het gevoel krijgt dat je het voor je kan zien en dat je er graag eens naartoe zou gaan om al dat moois zelf te zien.
Het verhaal is een echte thriller soms voelt het zelfs een beetje griezelig als een horror boek. De gruwelijke moorden, de gebrandmerkte genitaliën. Het dode meisje die in het water ligt en een tegengestelde is van het prachtige landschap rond haar. Alsof ze al dat moois heel erg eng maakt. Wat is er met haar gebeurd en waarom willen de inwoners niet dat Saana dit onderzoekt en wat hebben de vier gruwelijke moorden van nu dertig jaar later met Helena te maken. De gruwelijkheid en al het moois rondom vechten om de bovenhand te halen. Dit boek is uniek en helemaal je tijd waard. Ga hem nog snel lezen in de herfst, de perfecte thriller voor een koude donkere regenachtige herfstdag.

weert

2 oktober 2023 18:59

4

Als de koning sterft is het debuut van de Finse Elina Backman (1984)
En tevens het eerste deel van een nieuwe serie.
En wat voor een eerste deel!

Saana uit Helsinki is ontslagen als redacteur en brengt haar dagen voornamelijk door met op de bank liggen, pizza's eten en kijken naar Netflix.
Uiteindelijke bevalt deze manier van leven haar niet, ze raakt er depressief van en besluit een tijdje naar haar tante Inkeri te gaan, die in Hartola woont, het enige koninkrijk in Finland.
Daar hoort ze van een onopgeloste moord uit 1989 op een 15 jarig meisje, Helena.
Het meisje is dood gevonden in een stroomversnelling in een rivier.
Ze besluit op onderzoek te gaan. , op deze manier heeft ze meteen weer een doel in haar leven.

Ondertussen wordt in Helsinki een moord gepleegd op een zestiger.
Deze moord wordt onderzocht door politieman Jan , met behulp van Heidi.
Een tweede moord brengt hen uiteindelijk naar Hartola. De moord blijkt bovendien in verband te staan met de eerdere moord op Helena.

Het boek is goed geschreven in een gemakkelijke, plezierige schrijfstijl.
De personages komen goed uit de verf en natuurlijk ook de mooie natuur in Finland.
Er zijn verschillende verhaallijnen , die elkaar langzamerhand raken en uitmonden in een mooi, spannend en goed bedacht einde.
Mede vanwege de diverse verhaallijnen blijft de spanning er goed in.

Als de koning sterft is een prima debuut en een mooie opmaat naar een volgend boek van Elina Backman.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.