Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
obscuritas david lagercrantz thriller thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) David Lagercrantz
Uitgeverij(en) Signatuur
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 29 december 2021
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

David Lagercrantz was tot 2015 voor thrillerliefhebbers een relatieve onbekende, maar daar kwam verandering in toen de nabestaanden van Stieg Larsson hem vroeg de Millennium­-serie voort te zetten. Een enorme eer, want Larsson wordt door velen beschouwd als dé grondlegger van de hedendaagse Scandithriller. Ook voor Lagercrantz was het een geweldige kans. In een interview met ThrillZone gaf hij onlangs aan dat het wel een enorme druk op zijn schouders opleverde. De internationale pers stond namelijk enorm kritisch tegenover zijn voortzetting van de bijna legendarische trilogie. De Zweed bewees de criticasters echter het tegendeel; alle drie de delen werden goed ontvangen en bestormden de bestsellerslijsten. Daarna was het tijd voor een eigen idee; die van een moderne Sherlock Holmes. Het resultaat? Obscuritas.

We schrijven het jaar 2003. De Amerikanen zijn Irak binnengevallen en zijn ook al een aantal jaren in Afghanistan. In Stockholm wordt na een amateurvoetbalwedstrijd een scheidsrechter vermoord. Het blijkt Kabir te zijn, een gemoedelijke en vriendelijke Afghaanse man die een paar jaar eerder zijn thuisland ontvluchtte.

Het politieteam dat op de zaak wordt gezet, heeft al snel een dader in de smiezen. Het gaat om de opvliegerige Costa. Maar bij nader inzien is het maar de vraag of hij wel echt de dader is. De rechercheurs worden in hun zoektocht bijgestaan door de jonge agente Micaela Vargas. Ook zij zet haar vraagtekens bij de verdachte en al helemaal nadat de rechercheurs de bijzondere en excentrieke psycholoog-professor Hans Rekke consulteren. Samen gaan Rekke en Vargas, los van het politieteam, op zoek naar de waarheid. En die blijkt te liggen in de duistere geschiedenis van zowel het slachtoffer als zijn thuisland…

Lagercrantz wilde met Obscuritas (en de volgende delen) een moderne Sherlock Holmes neerzetten. En bij het lezen van deze thriller voelt alles ook aan als een 21ste eeuwse Holmes, maar dan wel eentje met zijn eigen problemen. Zo is Hans Rekke (= Holmes) niet de arrogante speurder, maar juist een onzekere man. Ondanks zijn achtergrond -hij komt uit een steenrijke familie- gaat het met hem met de dag slechter. Zijn bipolaire stoornis én dito drugsgebruik helpen daarin geenszins. Lagercrantz weet Rekke haarfijn en met een scherpe pen tot leven te wekken. Zelfs tot in zoverre, dat je als lezer medelijden krijgt met de hyperintelligente professor.

Aan de andere kant vinden we Vargas. Met haar allochtone achtergrond en opvoeding in de volkswijk Hösby, heeft zijn juist geen gouden lepel-achtergrond. Ze moet zichzelf bewijzen en is daardoor bikkelhard geworden. In het politieteam met alleen maar autochtone, middle aged en enigszins discriminerende mannen is het voor haar lastig voet aan de grond te krijgen. Door haar scherpe geest en opsporingsvermogen lukt dat echter wonderwel.

De auteur zei het in het interview met ThrillZone al; de beide protagonisten zijn als yin en yang. Ze vullen elkaar naadloos aan, zowel qua persoonlijkheid als in observaties. Daardoor voelt het duo inderdaad als de hedendaagse Holmes en Watson, inclusief de gevatte dialogen. Lagercrantz weet hierin weg te blijven van stereotypes of kopieergedrag, want zijn speurders voelen origineel en verfrissend.

De verhaallijn is interessant en heeft veel meer in zich dan de start doet vermoeden. Het lijkt op een ‘simpele’ moord tijdens een voetbalwedstrijd. Alsof iemand het niet eens was met de uitslag, of het fluitgedrag van de arbiter. Niets is minder waar, want hoe verder Rekke en Vargas graven, hoe dieper ze in de duistere geschiedenis van het slachtoffer terechtkomen. En daar zijn zaken gebeurd die het daglicht niet verdragen.

Tegelijkertijd wordt de plot groter en groter. Want zelfs de CIA en de Zweedse overheid gaan zich bemoeien met de moordzaak. Daardoor heeft Obscuritas alles in zich wat een detective moet hebben; moderne en interessante personages, een duister plot én een heerlijke schrijfstijl. Met Obscuritas laat Lagercrantz zien op eigen benen te kunnen staan. Hij heeft een geweldige detective geschreven met een interessant speurdersduo die hopelijk nog véél meer delen meegaat. Aanrader!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.