Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
staatsgeheim david baldacci thriller thrillzone recensie.jpg
Auteur(s) David Baldacci
Uitgeverij(en) A.W. Bruna Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 14 december 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

Veelvraat (schrijversgewijs) David Baldacci bracht vorig jaar (weer) een nieuwe protagonist ten tonele; ex-Army Ranger Travis Devine. Hij moest noodgedwongen het leger verlaten, natuurlijk met een immer moreel kloppende reden. Hij trad in dienst bij een financiële instelling op Wall Street en kwam daar op het spoor van een groots complot. 

Zijn bijnaam? De 6:20 man, omdat hij als forens elke dag de 6:20 trein nam. Dat ligt echter ver achter hem, want hij is in Staatsgeheim inmiddels in dienst van Homeland Security. Zijn baas is Campbell en die stuurt hem op opdrachten die het daglicht niet kunnen verdragen. Nu ook, maar het is inmiddels ook persoonlijk; Jenny Silkwell is vermoord in haar geboorteplaats Putnam. 

Waarom Campbell zich zorgen maakt? Naast dat Jenny de dochter van een goede vriend is, was ze ook in dienst van de CIA. Ze lijkt van grote afstand doodgeschoten te zijn en dat duidt op een aanslag.

Wanneer Travis Devine in Maine aankomt, lijkt er veel meer aan de hand te zijn. Niemand wil met hem praten, de lokalen draaien hem de rug toe en hij is al snel zijn eigen leven niet meer zeker. Echt iets voor de 6:20 man om in te duiken…

Baldacci staat bekend om zijn uiteenlopende thrillerseries. Zo kennen we Amos Decker, Robie & Reel, De Camel Club, om maar wat te noemen. Daar kwam dus onlangs De 6:20 man bij. Hij is een aanwinst in het arsenaal van Baldacci, zo blijkt uit Staatsgeheim. 

Wat Baldacci goed doet, is van Devine een realistisch personage maken. Hij is geen supermens, maar moet vertrouwen op hetgeen zijn levenservaring hem heeft bijgebracht. Dat is in zijn geval een stevige dosis achterdocht, pragmatisme, een zesde zintuig voor gevaar en natuurlijk gevechtservaring. Dat komt in Staatsgeheim goed tot zijn recht, want hetgeen hij voorgeschoteld krijgt, is een mix van rechercheurswerk en kogels ontwijken.

Naast Travis Devine kent Staatsgeheim nog een ster en dat is de omgeving waarin het zich afspeelt. Baldacci heeft voor zijn nieuwste thriller gekozen voor het noordelijk gelegen Maine, waar de grootste vijand van de mens de natuur is. Harde wind, de Atlantische Oceaan en het gure weer zorgen voor een mix waar niet veel mensen willen vertoeven. Baldacci weet dit uitstekend tot leven te roepen. 

Daarbij is de plot -zoals we van Baldacci gewend zijn- meerlaags. Wat in eerste instantie een staatsgerelateerde aanslag lijkt te zijn, krijgt gedurende Staatsgeheim meerdere interessante wendingen. Ook is Baldacci maatschappijkritisch; hij laat zien dat de leefomstandigheden in Maine slecht zijn. Staatssteun is er niet meer en veel mensen leven onder de armoedegrens. De oproep van Baldacci; kijk niet weg en doe er wat aan.

Bovenstaande mix zorgt voor een heerlijke, onderhoudende thriller met een moraal. Baldacci is er weer in geslaagd; de 6:20 man is een blijvertje in thrillerland. 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Wat vinden lezers...

Marga

25 mei 2024 16:22

2

Ik heb nagenoeg alle boeken van Baldacci gelezen maar dit was echt de slechtste ooit. Het lijkt veel op een 3e rangs roman ipv een thriller. De uitgebreide 'sport' oefeningen vond ik ook wel behoorlijk irritant. Heel jammer, ik ben dit niet gewend van deze schrijver.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.