Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
grenzeloze hebzucht clive cussler thriller recensie thrillzone.jpg
Serie Kurt Austin
Auteur(s) Clive Cussler
Uitgeverij(en) The
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 11 april 2022
Categories Actie
Deel deze recensie

Als een carrière van een auteur vanaf 1973 tot aan zijn dood in 2020 loopt, is het niet verbazingwekkend dat er meer dan tachtig titels op zijn naam staan. Clive Cussler begon in 1965 met schrijven maar het duurde tot 1973 voordat hij zijn debuut meemaakte.

Zijn oeuvre is verdeeld over vijf diverse series, zoals de Dirk Pitt-serie en de Isaac Bell-verhalen. Zijn nieuw verschenen boek, Grenzeloze hebzucht, die postuum verschijnt met als coauteur Graham Brown, komt uit de NUMA-serie. In deze serie is Kurt Austin het hoofdpersonage, samen met Joe Savala. Zij vormen het hart van het NUMA-team, een team die de Amerikaanse marine ondersteunt als de complexiteit van situaties toeneemt.

Cussler heeft alleen al in Nederland en Vlaanderen meer dan 3 miljoen boeken weten te verkopen. En dat is niet verbazingwekkend. De verhalen van Cussler vormen zich volgens een veelvuldig beproefd Amerikaans concept tot bestsellers. Dit houdt in dat personages in deze boeken een groot contrast in goed en kwaad laten zien, zoals het een Amerikaanse actiethriller betaamt. Geen concessies aan deze stelregel. Met name de Amerikaanse underdog is steevast ‘de goede’ terwijl alles wat zich enigszins tegen deze framing afzet, in de uiterste andere hoek wordt geplaatst. Dat de populariteit van deze verhalen hoog blijft is niet vreemd. De verhalen lezen makkelijk weg en het belichaamt de hang naar helden, die de wereld een stukje veiliger maken.

In Grenzeloze hebzucht verdwijnen oliebronnen. De beurs keldert en de sleutel om de toekomst te redden blijkt een verbluffend historisch mysterie te zijn.

Nadat een explosie in de Golf van Mexico drie booreilanden vernietigt, wordt Kurt Austin ingeschakeld om te onderzoeken wat er is misgegaan. Het NUMA-team ontdekt dat de olievelden vervuild zijn met een bacterie die de olie ‘opeet’ voordat deze uit de aarde wordt gepompt.

Deze bacterie blijkt tientallen jaren geleden verloren gegaan, toen twee onderzeeërs in de Middellandse Zee verdwenen. Kan Kurt Austin, met huurmoordenaars op zijn hielen, een onderzeeër lokaliseren die al meer dan vijftig jaar verborgen is gebleven? En zelfs als hij dat kan, kan dan de biologische catastrofe die is losgebarsten worden gestopt?

Dat Clive Cussler naast zijn loopbaan als auteur ook expeditieleider was, wordt in de gebruikte technische omschrijvingen in het boek wel duidelijk. Hij weet waar hij over praat en daar maakt hij prima gebruik van. Dat maakt het verhaal op dat gebied geloofwaardig.

Grenzeloze hebzucht loopt volgens de bekende lijn die Cussler bijna altijd gebruikt. Een zaak die in het verleden speelde is de aanleiding voor een nieuw avontuur. Een bijna onmogelijke opgave voor Austin en zijn team, een veel sterker en rijkere tegenstander staat tegenover hen. En als alles bijna verloren lijkt, komt het team met een geniale oplossing die het schot in de roos blijkt te zijn. Case closed.

Clive Cussler kan natuurlijk na al zijn ervaring een prima verhaal vertellen. Maar het is zelden verrassend of wandelt hij buiten de voor hem zo bekende paden. Dat maakt het verhaal erg voorspelbaar, waardoor de spanning maar nauwelijks oploopt.

Grenzeloze hebzucht, welke vertaald is door Pieter Cramer, zal ongetwijfeld in de Amerikaanse pers lyrisch zijn ontvangen. Het belichaamt ook precies wat met aan de andere kant van de oceaan van een actiethriller verwacht. Gelukkig zijn er hier in Europa genoeg tegenhangers, die zo nu en dan het geplaveide pad verlaten.

Joop Hazenbroek

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.