Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
overboord charlotte link thriller recensie thrillzone.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Charlotte Link
Uitgeverij(en) Xander Uitgevers
Jaar van uitgave
Thrillzone score
3
Review date 23 maart 2023
Categories Thriller
Deel deze recensie

In het boek Overboord neemt Charlotte Link de lezer mee in een verhaal dat gaat over liefde, overspel, charlatans en een psychopaat. Even een let op: in 2014 verscheen dit boek al eens eerder, maar toen onder de naam De echo van de schuld.

Charlotte Link werd geboren in Frankfurt en is de succesvolste thrillerschrijfster van Duitsland. Haar boeken zijn internationale bestsellers en in Nederland is ze vooral bekend van de boeken Leugenaar, Moordenaar, Zondaar en Minnaar. De overeenkomst -naast de op elkaar lijkende namen-: in elk boek speelt Kate Linville de hoofdrol. Dat is in Overboord niet zo, het is een stand alone.

We maken kennis in het boek met Virginia Quentin, vrouw van een Londense bankier. Deze bankier heeft ook ambities om de politiek in te gaan. Virginia is een jonge vrouw die een teruggetrokken bestaan leidt op hun landgoed of in hun vakantiehuis is Schotland. Het is daar waar het verhaal gaat beginnen.

Voor de kust van Schotland zinkt de zeilboor van Nathan en Livia, twee mensen die huis en haard verkocht hebben om een wereldreis te beginnen. Ze slagen erin om naar de kust van eiland Skye te zwemmen en worden daar uiteindelijk opgevangen in het vakantiehuis van Virginia en haar man Frederic.

Gaandeweg het verhaal komen we erachter wat een getroebleerde vrouw Virginia eigenlijk is. Ze draagt een heel verleden met zich mee wat ervoor gezorgd heeft dat een vrolijk en levenslustig meisje veranderd is in een introvert persoon die het liefste op zichzelf is en zich terugtrekt in haar eigen veilige wereld.

Met het verstrijken van de tijd zie je dat Nathan, die er goed uitziet en zeer veel charme bezit, langzaam door de schil van Virginia heen komt. De twee starten een liefdesrelatie en besluiten samen weg te gaan van het landgoed waar iedereen ondertussen terechtgekomen is. Ze gaan terug naar het eiland Skye, ondanks het feit dat Virginia toegezegd had dat zij zich bij haar man in Londen zou voegen om deel te nemen aan een belangrijk diner. Tijdens hun trip kom je er ook achter wat ervoor gezorgd heeft dat Virginia zo veranderd is.

Ondertussen speelt zich ook nog een andere verhaallijn in Overboord af; in het dorp blijkt een kinderlokker actief te zijn, die reeds twee slachtoffers gemaakt heeft en nu de dochter van Virginia en Frederic te pakken heeft.

Overboord laat wederom de treffende schrijfstijl van Link zien. Het heeft echter ook keerzijde; het boek begint pas in het laatste kwart echt op stoom te raken wanneer de verhaallijnen samenkomen. Eigenlijk zijn de hoofdstukken ervoor allemaal inleidende beschietingen en juist die halen de vaart uit het boek en zorgen voor een heel lange aanloop.

De uitgebreide beschrijvingen van de personen maken echter veel goed. De auteur weet haar protagonisten tot leven te wekken met haar realistische beschrijvingen. Ook het einde van Overboord zorgt ervoor dat Link indruk maakt. Ze heeft een geweldige plotwending in petto voor haar lezers. Helaas kan dit er toch niet helemaal voor zorgen dat je volledig aan je trekken komt met Overboord. Daarvoor heeft ze een te lange aanloop nodig om spanning in het verhaal te brengen.

Afbeelding
Marcel van Delft.jpg
Marcel van Delft
Toen ik het boek In Cold Blood van Truman Capote gelezen had was ik verkocht. Ik wilde meer boeken in dit genre gaan lezen. En dat is gelukt kan ik melden! Ik lees, als het even kan, iedere dag. Eerst alleen voor mezelf maar sinds 2020 ook als jurylid voor de Bronzen en Zilveren Vleermuizen van het Nederlands Thrillerfestival. Nu mag ik ook recenseren voor Thrillzone! Het verandert niets aan het plezier van lezen, wel krijgt het een extra laag, en dat is mooi.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.