Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
rollercoaster six de auditie charles den tex fred diks young adult recensie thrillzone.jpg
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 1 januari 2024
Categories Young Adult
Deel deze recensie

Charles den Tex is geboren in Australië (1952) en op jonge leeftijd met zijn ouders en broers en zus naar Nederland gekomen. Hij werd zelfstandig reclametekstschrijver. Later schreef hij teksten met een compagnon en een eigen tekstbureau. Als thrillerauteur brak hij door met boeken als  Cel, Spijt, en De erfgenaam. Hij behoort tot de meest succesvolle spanningsauteurs van Nederland. 

Fred Diks kennen lezers van de kinderboekenserie Koen Kampioen, waarvan in 2003 zijn eerste boek verscheen. Hij was jarenlang onderwijzer. Daarnaast werd hij door Uitgeverij Kluitman gevraagd om de serie Kameleon-Junior te schrijven, 

De twee hebben hun krachten gebundeld om de nieuwe jeugdthrillerserie Rollercoaster Six vast te leggen, waarvan De auditie het tweede boek is. Eerder kwam in deze reeks al De leugen uit.

Het is inmiddels bekend dat Kaan een getalenteerde zanger is. Het is dan ook niet zo raar dat zijn zangdocent hem adviseert zich op te geven voor de audities van The New Star. Een geweldige kans, maar als hij zich wil inschrijven blijkt dat zijn ouders een heel ander plan hebben. Omdat zijn ouders bang zijn dat hij ervandoor gaat, krijgt hij huisarrest. De vrienden willen niets liever dat Kaan auditie doet, en organiseren geheime repetities en acties op social media. Ondertussen worstelt Oscar met zichzelf, terwijl hij juist degene is die het meeste contact met Kaan heeft. Hij zoekt hulp bij zijn zus. Dan ontdekt hij ook nog eens dat de auditie een spannende actiethriller is, waarin tegenstrijdige belangen, angst voor het onbekende, vriendschap, familie en diepste wensen de toekomst van Kaan en Oscar dreigen te verpesten. Wat heeft de nieuwe vriend van Oscar’s moeder hiermee te maken? De vrienden moeten alles inzetten om juist datgene te doen wat hun hart hen ingeeft, zelfs als dat tegen de wens van hun ouders ingaat…

Waar de lezer vooral kennis heeft gemaakt in het eerste boek van Rollercoaster Six, De leugen, lijkt het erop dat in elk nieuw deel in deze reeks het perspectief naar één van de zes karakters draait. In De auditie gaat het vooral om Kaan, die zich voor de auditie van het tv-programma The New Star klaarstoomt. Het gaat mis wanneer zijn vader hem beschuldigd van diefstal. Auteurs Fred Diks en Charles den Tex werpen daarmee meteen de schijnwerpers op de Turkse cultuur, gezien de achtergrond en opvoeding van Kaan een Turkse basis heeft. 

Ook al draait het in dit boek merendeel om Kaan, de lezer krijgt nog altijd kleine hapjes informatie als het om de overige vijf karakters gaat. De ouders van Kaan bezitten dan wel vijf restaurants, die van Oscar gaan regelmatig naar de voedselbank, bijvoorbeeld. Tevens worden twee verschillende mentaliteiten van ouders en opvoeding aangestipt: Kaan mag van zijn vader niet met de auditie meedoen, terwijl Alysha van haar controle verslaafde moeder moet meedoen. Ondanks dit soort contrasten kan men duidelijk merken dat dit geen invloed op de vriendschappen onderling heeft. Het draait dus sterk om vriendschap en saamhorigheid.

Mooi hoe er naar het vorige deel in de reeks wordt gerefereerd, zonder dat daar veel over prijs te geven, maar welke nieuwsgierigheid wekt voor de lezers die De leugen nog niet hebben gelezen. Heel bijzonder om te zien hoe Oscar Kaan een hart onder de riem steekt: hij is immers erg getalenteerd als het om zingen gaat. Daarnaast blijkt dat familie en familiebanden de boventoon voeren. Een sterk thema, waar de jonge lezer iets van kan opsteken. Het is ook geen taboe dat men verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht. Dat onderwerp komt ook even aan het oppervlakte drijven, iets dat bewustwording oplevert. En dat terwijl non-binair, travestie, en overige genderzaken naast bescherming door ouders en phishing voorbijkomen. Hierbij komen de nodige emoties geloofwaardig uit de verf.

Het is dus een verhaal dat doorspekt is met contrast en tegenovergestelden, waarbij zowel familie als vriendschap belangrijke rollen hebben gekregen. Misschien op sommige punten wat te makkelijk, zoals het doorgelaten worden tot een auditie, en het voor elkaar krijgen van ingewikkelde zaken, te denken aan het professioneel bezig zijn met vloggen. Uiteindelijk maakt dat het verhaal ook herkenbaar voor de huidige jeugdgeneratie. Kortom, er kan ook deze keer weer veel worden geleerd van Rollercoaster Six

Het blijft een leuke serie met personages die bestaan uit uitersten, en dat merken we aan de emoties. Deze reeks is gegarandeerd leesplezier voor de doelgroep. 

Afbeelding
Saskia Boree.png
Saskia Boree
Ik ben Saskia Boree. Boeken recenseren doe ik sinds 2013. Ik schrijf zelf ook verhalen, een hobby dat ik sinds mijn achtste uitoefen. In 2009 gaf ik zelf een boek uit, en zag SJM Schrijft in datzelfde jaar het levenslicht. Dat is een blog waar ik mijn recensies verzamel. Ik heb veel auteurs geholpen met proeflezen, en lees vrijwel de meeste genres. Enkele favoriete genres: thrillers, horror, suspense, sciencefiction en (urban) fantasy. Favoriete auteur is Stephen King. Sinds kort ben ik ook gastvrouw bij dBieb, en werk ik zo nu en dan als redacteur voor een plaatselijke nieuwssite.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.