Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Sterrenvlucht - Brandon Sanderson
Serie Skyward
Auteur(s) Brandon Sanderson
Uitgeverij(en) Iceberg Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
5
Review date 31 mei 2021
Categories Science Fiction
Deel deze recensie

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten. Desondanks worden ze toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme, jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. Piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader, een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa’s kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.

Brandon Sanderson is een gevestigde naam in het fantasy genre. Met series als Mistborn en The stormlight archive heeft hij een grote indruk achtergelaten bij vele fans. Het is dan ook erg mooi om te zien dat er een nieuwe uitgever in Nederland opstaat, die zich hard maakt voor meer Nederlandstalige science fiction boeken. Zij hebben nu dan ook Skyward van Brandon Sanderson beschikbaar gemaakt voor het Nederlandse publiek. Onlangs interviewden we Erik Schreuder, oprichter van Iceberg-books, over de start van een nieuwe uitgeverij als passie project en wat we mogen verwachten. 

Spensa gaat piloot worden, dat staat vast. Als 7-jarige droomde ze al van de sterren en daartussen vliegen, net zoals haar vader. Echter is het ook haar vader die het eigenlijk onmogelijk maakt om te vliegen. Wanneer Spensa’s vader namelijk wordt opgeroepen om te vechten om Alta (de gevechtsbasis) te beschermen tegen de Krell vlucht hij en vernietigd hij daarmee haar droom. Iemand die vlucht staat namelijk bekend als een lafaard, inclusief de familie van de lafaard.
En gemarkeerd worden als een lafaard is het ergste wat je kan zijn in de grotten van Detritus, het rebelse volk accepteert namelijk enkel bewoners die zich volledig inzetten voor het volk.

Hoewel Spensa, haar moeder en oma zijn uitgesloten van de normale samenleving, zet ze alles op alles om haar droom te verwezenlijken. Ze kent alle manoeuvres uit haar hoofd en weet tot in detail hoe de wapens op haar schip werken. Als ze een dag van te voren hoort dat ze haar droom uit haar hoofd moet zetten omdat, ongeacht hoe ze haar test maakt ze toch niet zal toegelaten worden, breekt haar wereld in duizenden stukjes. Spensa is echter een vechter, ze besluit dat niemand haar haar toekomst kan afnemen en met een klein beetje hulp met de oude wingman van haar vader, wordt ze alsnog toegelaten tot de opleiding. Haar droom is dichtbij, maar de problemen beginnen dan pas echt. 

Net als in eerdere werken van Brandon Sanderson weet hij wederom een sterk (vrouwelijk) hoofdpersonage neer te zetten. Spensa is een doorzetter, ze is slim, maar leeft tegelijkertijd in een fantasiewereld omtrent de glorie van oorlog. Spensa groeit gedurende het boek enorm, als haar eerste klasgenoot omkomt tijdens een gevecht, heeft dit enorme impact op haar en haar belevingswereld. Samen met de lezer ontdekt Spensa wat moed betekent, wanneer je een lafaard bent en of dat nou eigenlijk iets slechts is. Wanneer gaat lafheid over in verstand? Samen met haar klasgenoten maakt ze een flinke ontwikkeling door, en hoewel ze scheef wordt aangekeken vanwege de reputatie van haar vader, wordt ze tegelijkertijd gewaardeerd om haar eigen vaardigheden. Dat ze dan niet luistert en continue haar vluchtleider dwarszit, wordt maar op de koop toegenomen, want iedereen weet dat ze in een gevecht voor haar teamgenoten door het vuur gaat. De groep mensen om Spensa heen krijgen gelukkig ook alle ruimte om zichzelf te introduceren. Jerkface, vluchtleider en rijkeluiszoontje die klaargestoomd wordt voor een politieke carrière. Kimmalyn, die bij alles wat ze doet een uitspraak omtrent de heilige erbij haalt of FM, die zich heel bewust afzet tegen de verheerlijking van de oorlog en alles waar Spensa eigenlijk voor staat. Als laatste is er dan nog M-bot, een erg bijdehante kunstmatige intelligentie in een neergestort ruimteschip, gevonden door Spensa. 

Een bijzonder element in het boek is de beschrijving van de ruimte gevechten,  zo gedetailleerd en met zoveel passie, dat een ieder die wel eens Star Wars of een ander luchtgevecht heeft gezien, het direct voor zich ziet. Samen met Spensa zit je in de cockpit en voel je de snelheid terwijl je de woorden in je opneemt. Als je even je ogen sluit, kun je jezelf in de cockpit van de Poco van Spensa zien zitten.

Sterrenvlucht kwam origineel uit in 2018 onder de naam Skyward in het Engels en debuteerde op #3 in the New York Times Young adult hardcover bestseller list. Een van de klachten, voor zover je daarvan mag spreken, bij boeken van Sanderson’s hand is dat de world building erg ver gaat en het daarom erg moeilijk is om als nieuwkomer je te verdiepen in een van zijn boeken. In Sterrenvlucht lijkt hij een duidelijk andere route te kiezen en zich op een breder publiek te richten en dat doet hij heel succesvol. Het verhaal omtrent Spensa wordt duidelijk verteld zonder al te veel poespas vooraf. Bij de laatste pagina heb je enorm veel geleerd over Detritus, Spensa en de Krell, maar dit gebeurt op een manier waarbij het verhaal voorrang krijgt en de lezer niet direct een enorme informatie dump vooraf krijgt. Daarbij is het natuurlijk ook enorm belangrijk dat de vertaling de juiste lading weet te dekken en wat dat betreft raken ze de juiste snaar.

 

Brandon Sanderson laat met Sterrenvlucht zien dat hij, niet alleen in fantasy, maar ook in sciencefiction een begenadigd auteur is

Sterrenvlucht is het eerste deel in de Skyward serie en dat is zowel mooi (we krijgen een serie over Spensa), maar tegelijkertijd ook enorm jammer. Als het eerste boek namelijk uit is, ben je geïntroduceerd in de wereld van Detritus en Spensa. Je bent als lezer alleen na iets meer dan 500 pagina’s nog helemaal niet klaar om afscheid te nemen. Dat is dan wellicht ook het grootste compliment aan het boek: de manier waarop Sanderson Spensa en de overige karakters de ruimte geeft om te excelleren en te falen. Karakters met persoonlijkheid die allemaal ergens voor staan.

Brandon Sanderson laat met Sterrenvlucht zien dat hij, niet alleen in fantasy, maar ook in sciencefiction een begenadigd auteur is en hij een ijzersterk karakter kan neerzetten. Elke Sci-Fi fan doet er verstandig aan om Sterrenvlucht op te pakken, ook als eerdere werken van Sanderson niet bij je pasten.

Sterrenvlucht is een ijzersterke start van de Skyward serie en wij kunnen dan ook niet wachten tot we weer terug richting de sterren mogen keren met Spensa.

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.

Wat vinden lezers...

Phillip nus

26 februari 2024 11:55

0

As a rule, having asked a question of installation of a <a href=https://stairsprom.ru/uslugi/self-supporting-fencing/>railings</a&gt; in the house, owners don't assume that the ladder and its protection are two absolutely different products. Well, if the same company, like us, is engaged in the arrangement of turnkey facilities and can offer to make a ladder and metal fences on it in one set, but in practice it is rare. Therefore, before any owner of the stairs in the house the question arises: how to make it safe, we guarantee the best conditions for cooperation thanks to our own production, high potential design office and focus on long-term mutually beneficial partnership. Here you can buy not only standard fencing for stairs, but also design, made to order and is amazingly cheap. New construction technologies, developing rapidly, allow to use light, modern, reliable and weightless structures. Stair railings made of stainless steel are such that the price thereof is acceptable. Railings made of reliable material: an important structural element, part of the design of the building, the guarantors of safety and easy descent and ascent the stairs. Protections for ladders which are offered by our company differ in reliability, resistance to various aggressive influences and faultless appearance. In addition, their manufacture takes into account all kinds of standards and requirements relevant to this group of products. It is difficult to imagine a building in which there will be no stair railings, the presence of which increases the convenience, safety when moving. Note that today for the manufacture of construction offers a large selection of elements with which it is possible to quickly perform the installation of the structure, which for many years will last without losing the original qualities. Manufacturing and installation of stainless steel stairs is inexpensive compared to designs from other materials with equal quality characteristics. However, stainless steel is much more popular material-it is easy to handle, combine with other materials, install and care for the finished product

Merryspout

26 februari 2024 11:55

0

Eighth grade games: So when I was in the eighth grade, science class was the most boring hours of my life. Everyone would play games on their computers (we used computers to take notes) but would play them in a super sneaky manner (volume down, looking at the board so it looks like you’re taking notes, etc.). I wasn’t one for playing games during class but I was soooo bored…so I searched up Pac-Man on Google and started playing (I didn’t know what else to play). So I started playing and just my luck I didn’t check how high my volume was….IT WAS ALL THE WAY UP. I started panicking because the game noises were excruciatingly loud. I kept playing and got eaten by a ghost almost after I pressed the start button (my hands were shaking like crazy)….my strict science teacher looked me straight in the eye.<a href=https://fastfurnishings.ekptoseis.space>.</a&gt;

LolitaHaits2116

26 februari 2024 11:55

0

XEvil - de beste captcha solver tool met onbeperkt aantal oplossingen, zonder thread number limits en de hoogste precisie!
XEvil 5.0 ondersteunt meer dan 12.000 soorten image-captcha, inclusief ReCaptcha, Google captcha, Yandex captcha, Microsoft captcha, Steam captcha, SolveMedia, ReCaptcha-2 en (ja!!!) ReCaptcha-3 ook.

1.) Flexibel: u kunt de logica voor unstandard captcha ' s aanpassen
2.) Gemakkelijk: start gewoon XEvil, druk op 1 knop - en het zal automatisch captcha ' s van uw toepassing of script accepteren
3.) Snel: 0,01 seconden voor eenvoudige captcha ' s, ongeveer 20..40 seconden voor ReCaptcha-2, en ongeveer 5...8 seconden voor ReCaptcha-3

U kunt XEvil gebruiken met elke SEO/SMM-software, elke parser van password-checker, elke analytics applicatie, of een aangepast script:
XEvil ondersteunt de meeste bekende anti-captcha diensten API: 2Captcha.com, RuCaptcha, AntiGate (Anti-Captcha.com), DeathByCaptcha, etc.

Geïnteresseerd? Zoek gewoon in Google "XEvil" voor meer informatie
Je leest dit-dan werkt het! ;)

XEvil.Net

Betrekking, LoliteHaits7373

Barney

26 februari 2024 11:55

0

viagra brand and generic how do you order viagra online buying viagra online legal generic viagra pas
cher en france viagra 50 mg online

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.