Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
cytonic skyward brandon sanderson recensie science fiction thrillzone.jpg
Serie Skyward
Auteur(s) Brandon Sanderson
Uitgeverij(en) Iceberg Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 27 juli 2022
Deel deze recensie

Spensa weet dat het niet uitmaakt hoeveel piloten het RVL heeft, een delver kan niet worden verslagen. Maar Spensa is een cytonic. Ze ging de confrontatie aan met een delver en zag dat het wezen haar griezelig vertrouwd voor kwam. En misschien, als ze erachter kan komen wat ze werkelijk is, kan ze meer zijn dan zomaar een piloot in deze zich ontvouwende oorlog. Misschien kan ze de Melkweg redden.

Cytonic is het derde deel in de Skyward-serie van Brandon Sanderson. Benieuwd naar onze eerder recensies? Klik dan hierboven op Serie: Skyward. We pakken in Cytonic direct de draad op waar we gebleven zijn na de eerste twee delen. Spensa is het niemandsland ingestapt samen met M-bot om zodoende achter haar krachten te komen en een manier te vinden om de delvers te verslaan. Het niemandsland is echter een vreemde plek. Tijd, voeding en slaap lijken daar volgens andere regels te werken en langzamerhand vergeet je de details van wie je bent. Vrienden, familie en alle andere kenmerkende eigenschappen van jezelf verdwijnen langzaam als je er te lang alleen doorbrengt. De enige remedies hiertegen zijn jezelf omringen met andere personen en elkaar continu je eigen verhaal vertellen of in het bezit zijn van een werkelijkheid icoon. Op deze manier ben je in staat om dicht bij jezelf te blijven.

In het niemandsland gaan Spensa en M-bot samen op ontdekkingsreis zoals Spensa altijd heeft geambieerd door de verhalen van Omi. Tijdens deze reis komen ze allemaal nieuwe individuen tegen zoals de ontdekkingsreiziger Chet Starfinder, die Spensa graag vergezelt.

Hier lopen we ook direct tegen zowel de grote plus als minpunten aan van de Skyward serie. Sanderson krijgt het voor elkaar om keer op keer interessante boeiende karakters neer te zetten waar je je als lezer snel aan hecht en benieuwd naar bent. Echter wordt in elk nieuw deel eerder geïntroduceerde karakters nagenoeg aan de kant geschoven om nieuwe te introduceren. Als lezer voel je je daarom af en toe net zo verloren als Spensa en vraag je je samen met haar af hoe het gaat met oude vrienden zoals Jorgen en Kimmalyn.

Voor een boek dat in principe in de categorie “Young Adult” valt poneert Sanderson een aantal pittige levensvragen. Aan de hand van de zich steeds verder ontwikkelenden M-Bot zoeken we uit wat het “mens zijn” inhoudt en wat je ware “ik” is. Ook Spensa worstelt met grote vragen, kies je voor jezelf en je eigen dromen of ga je voor het grote belang. Gedurende de reis die Spensa en M-bot maken word je continu op subtiele manier geconfronteerd met deze zaken en ga je langzaam meedenken en keuzes maken. Gun je Spensa een periode van rust na alles wat ze heeft meegemaakt of moet ze nogmaals haar eigenbelang aan de kant zetten en alles op alles zetten om de mensheid te redden.

Origineel had Cytonic had laatste deel in de Skyward trilogie moeten zijn, Sanderson heeft er echter (gelukkig) voor gekozen om nog een vierde deel uit brengen. Helaas is het nog niet bekend wanneer deze in Nederland zal verschijnen, maar wij kijken er in ieder geval naar uit.

Als je van Sterrenvlucht en Sterrenzicht genoten hebt kan je Cytonic onmogelijk missen. Dit is wat fans verwachten van Sanderson. Young Adult van de bovenste plank!

Afbeelding
Dennis
Dennis Scheerman
Als kleine jongen las ik elk boek wat iets met draken, ridders of andere fantasy gerelateerde onderwerpen te maken. Een brief voor de koning, Harry Potter en alles daar tussen in werd verslonden. Naar mate ik ouder werd kwamen daar steeds meer thrillers bij. Nu de mazzel dat ik deze twee genres mag recenseren voor Thrillzone.