Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de man op de brug bjorn paqualin thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Björn Paqualin
Uitgeverij(en) Volt
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 22 november 2022
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

De Zweedse Björn Paqualin heeft met succes meegeschreven aan de scenario’s van tv-reeksen zoals Wallander, Hidden en Occupied. Met De man op de brug, na Waar rook is het tweede deel van een drieluik met inspecteur Stella Robertsson, bevestigt hij zijn talent als auteur van spannende boeken.

Tijdens het kamperen in een Zweeds natuurreservaat zijn twee vrouwen aangevallen. De gevonden sporen verwijzen naar een moord op twee meisjes van dertien; vijf jaar geleden.

Inspecteur Stella Robertsson is tijdelijk op non-actief gesteld; het is een gevolg van het lopende onderzoek naar de dramatische gebeurtenissen van een jaar geleden. Haar voormalige man is toen om het leven gekomen. Een journalist is op de hoogte van wat er toen precies heeft plaatsgevonden. Hij wil alles openbaar maken; hiermee zou het voor Stella nog pijnlijker worden dan het nu al voor haar is. Als moeder probeert ze dochter Ingrid – en zichzelf - te beschermen voor de waarheid. De geschorste inspecteur besluit om samen met de dreigende journalist in twee misdaadzaken te duiken, zodat deze laatste het onderzoek van dichtbij kan volgen. Hij moet haar echter beloven te blijven zwijgen over de dood van haar ex.

‘Ze stond als verlamd met het plastic tasje in haar hand. Er bekroop haar langzaam een gevoel alsof ze zich buiten haar eigen lichaam bevond.’

De titel van het boek is alvast geslaagd; je vraagt je af wie die dekselse man op de brug is. Wat heeft hij op zijn geweten? Reeds vanaf het eerste van de vierenzestig korte hoofdstukken hangt de dreiging in de lucht. Ook de spanning is meteen goed voelbaar; de lezer is flink getriggerd. Sommige personages uit Waar rook is, het eerste deel van de trilogie, spelen ook nu weer een rol. Toch levert dit niet echt een belemmering op als je niet beschikt over enige voorkennis. De schrijver verwijst immers vaak naar het verleden, zodat je vlotweg in het boek stapt.

De spannende passages volgen elkaar op in een razend tempo. Cliffhangers jagen de vaart nog extra de hoogte in. Een mooi pluspunt is dat je deze keer – in tegenstelling tot het eerste boek – nu wel de mens achter Stella Robertsson leert kennen. Ze is een unieke protagonist; een harde tante, wraakzuchtig en niet bijzonder collegiaal ingesteld. Ze is zeker niet op haar mondje gevallen. Stella neigt sterk naar rechts, ze heeft er zich bij neergelegd dat het klimaat om zeep is. Soms klinken haar woorden ietwat rauw en ruw; het maakt deel uit van haar persoonlijkheid. Ze draagt deze serie; zoveel is duidelijk ondertussen. Ook de primaire karakters zijn voldoende uitgediept.

‘De grond onder haar voeten deinde, haar gedachten dwarrelden heen en weer. Ze probeerde ze onder controle te krijgen, ze in elk geval te temperen, maar het lukte haar niet. Ze begreep niet wat er gebeurde. Het voelde niet goed.’

Op relationeel gebied graaft Paqualin diep in de moeilijke, gewrongen relatie tussen een moeder (Stella) en haar dochter (Ingrid). Het levert een extra dosis dramatiek op die van De man op de brug een complete Scandi-thriller maakt. De jacht op de misdadiger/moordenaar blijft de hele tijd boeien. Meen je tijdens het lezen te weten hoe de vork aan de steel zit, dan gooit een knoert van een plotwending aan het eind alles lekker overhoop. Op naar het derde deel, tevens het sluitstuk van deze mooie, korte serie.

Afbeelding
Guy Doms.jpg
Guy Doms
Ik ben geboren en getogen in Vlaanderen. Leesfanaat vanaf mijn zevende; meer dan een halve eeuw en ik weet niet hoeveel boeken later, heeft het leesvirus me nog steeds flink te pakken. Recenseren doe ik sinds 2010; leesclubs begeleiden (zowel online als live) vind ik boeiend en leerrijk. Reizen en fietsen zijn mijn andere passies.

Wat vinden lezers...

Kim Coenen

21 april 2024 16:09

4

De cover is veelbelovend. De cover toont een duister en onheilspellend beeld van een donkere nacht in een bosrijk gebied waardoor een treinrails gelegd is. Deze treinrails gaan ook als een brug over een stuk onrustig water. Aan de onderkant is in een bijpassende typografie de titel van het boek te lezen en aan de bovenzijde de naam van de schrijver. Het beeld en de typografie vormen een goed beeld én een goed contrast waardoor de titel en schrijver goed leesbaar zijn. Ondanks dat dit het tweede deel is, wordt dit boek mijn eerste kennismaking met Björn Paqualin. Aangezien hij een bekend Zweeds scenarioschrijver is, heb ik hoge verwachtingen en hoop ik op een spannend boek waar je helemaal in opgaat.
Twee vrouwen zijn aangevallen tijdens het kamperen in een Zweeds natuurreservaat. Sporen leiden naar een verband met een dubbele moord die vijf jaar eerder plaatsvond. Toen werden in hetzelfde natuurreservaat twee dertienjarige meisjes vermoord door een man. De dader is nooit gevonden, terwijl een van de meisjes het incident voor een groot deel op haar telefoon had vastgelegd. Inspecteur Stella Robertsson maakt een moeilijke periode door. Vanwege gebeurtenissen een jaar eerder is ze geschorst. Tijdens deze gebeurtenis kwam haar ex-man om het leven. Een journalist heeft lucht van deze eerdere zaak gekregen en dreigt zijn bevindingen openbaar te maken. Stella wil dit voorkomen en sluit een deal met de journalist: ze gaat samen met hem aan de zaak en de zaak van vijf jaar eerdere werken als hij toezegt zijn mond te houden.
Het boek begint met Stella die informatie krijgt over de nieuwe zaak. Hierdoor wordt je als lezer enorm nieuwsgierig gemaakt. Wat me direct opvalt is dat Björn Paqualin heel beeldend de situatie weet te beschrijven en sterke dialogen weet neer te zetten.
We volgen het verhaal door de ogen van Stella. De verhaallijn speelt zich af in chronologische volgorde en wisselt tussen twee verschillende verhaallijnen, namelijk de moordzaak en de privé situatie van Stella en haar dochter. Deze afwisseling maakt het verhaal nog spannender en boeiender om te lezen, want je blijft als lezer constant met vragen achter. Zeker als Stella dingen weet en ziet die jij als lezer niet mee krijgt. De verhaallijn kent een enorme sterke opbouw. Daarnaast bestaat het verhaal uit korte hoofdstukken, waardoor ik geneigd ben door te blijven lezen. Zeker door de kleine cliffhangers die zich constant voordoen.De opbouw naar het plot is enorm sterk, zeker als er een plottwist volgt en je van de ene verbazing in de andere valt.
Wat een spannend en goed boek was De man op de brug. Door de sterke dialogen en de levendige beschrijvingen ga je heerlijk op in het verhaal. Het is vlot en krachtig geschreven en er zit een heerlijk tempo in de verhaallijn. Wel had ik soms het vermoeden dat als ik deel een wel gelezen had, het verhaal nog meer diepgang zou hebben. Ondanks dat heeft het boek me positief verrast. Ik ga in de toekomst zeker meer van Björn Paqualin lezen.

Tineke Spraakman

21 april 2024 16:09

3

Recensie De man op de brug, Björn Paqualin

Met de Thrillzone leesclub las ik De man op de brug, van Björn Paqualin, met dank aan uitgeverij Volt.

De man op de brug is het tweede deel in de triologie rondom Stella Robertson.
Björn Paqualin is een Zweedse scenarioschrijver, o.a. van de serie Wallander. In 2020 debuteerde hij met de thriller Waar rook is, het eerste deel van de triologie.

In een Zweeds natuurreservaat worden twee vrouwen aangevallen tijdens het kamperen. Sporen lijken een verband aan te duiden met een dubbele moord, vijf jaar eerder. Deze zaak is nooit opgelost.
Inspecteur Stella Robertson is geschorst i.v.m. het onderzoek naar de gebeurtenissen een jaar geleden, waarbij haar ex-man om het leven kwanm in het bijzijn van Stella.
Onder druk van een journalist, die op de hoogte is van details rond de dood van haar ex-man, besluit Stella samen met hem op onderzoek uit te gaan. Zij hoopt hiermee de zaak uit de openbaarheid te houden en tevens haar dochter te beschermen tegen de waarheid.

In De man op de brug wordt meermaals terug verwezen naar gebeurtenissen uit het eerste deel, zonder in detail te treden. Dit maakt het aan te bevelen eerst deel een van de triologie te lezen, om zodoende meer achtergrondinformatie te hebben over de hoofdpersonen Stella en haar dochter Ingrid.
Stella Robertson is een eigenzinnige persoonlijkheid, terug getrokken in een vakantiewoning in de bossen. Het contact met haar dochter staat op een laag pitje, nadat deze is opgenomen in een kliniek.
In het onderzoek naar de moord op de meisjes van 5 jaar geleden en de nieuwe zaak, werkt ze noodgedwongen samen met de journalist Möller.
Het auteur houdt de vaart er goed in, wat maakt dat de ontknoping binnen 251 blz. is vormgegeven.
Wat is miste in het boek is de echte diepgang, wellicht komt dat pas echt goed tot zijn recht als het boek verfilmd zou worden.
In hun zoektocht naar de dader, zijn er meedere potentiële kandidaten. Even lijkt de zaak opgelost, maar dat is wat al te gemalkkelijk gevonden. De dader gaat sluw te werk, maar blijkt toch niet al zijn sporen te hebben gewist.
Het verhaal speelt zich af in een door hevige regenval geteisterd natuurreservaat. In het begin van het boek worden de gevolgen van de hevige regen kort beschreven, maar hebben verder geen bijzondere rol in het boek.
Al met al vond ik De man op de brug een vlot leesbaar boek, de spanning is er vooral op het eind. Geen hoogvlieger is het uitgebreide Scandi-thriller aanbod, maar een leuk tussendoortje. Ik beoordeel het boek met 3 sterren.

Gea Krikken-Elzing

21 april 2024 16:09

4

Via ThrillZone heb ik deze thriller mogen lezen.

De man op de brug is het tweede deel van de trilogie met Stella Robertson in de hoofdrol.
Het eerste deel, Waar rook is, heeft Björn Paqualin in 2020 geschreven.
Ik vond het tweede deel heel goed zelfstandig te lezen.

In een Zweeds natuurreservaat worden twee vrouwen aangevallen tijdens het kamperen. Sporen lijken een verband aan te duiden met een dubbele moord, vijf jaar eerder. Deze zaak is nooit opgelost.
Inspecteur Stella Robertson is geschorst i.v.m. het onderzoek naar de gebeurtenissen een jaar geleden, waarbij haar ex-man om het leven kwam in het bijzijn van Stella.
Onder druk van een journalist, die op de hoogte is van details rond de dood van haar ex-man, besluit Stella samen met hem op onderzoek uit te gaan. Zij hoopt hiermee de zaak uit de openbaarheid te houden en tevens haar dochter te beschermen tegen de waarheid.

De schrijfstijl van Björn Paqualin is prettig en vlot. Geen onnodige uitweidingen, gewoon to-the-point. Zo nu en dan wel eens iets te, omdat de hoofdstukken nogal eens abrupt afgekapt worden.

De spanning wordt mooi opgebouwd en komt ook tot een goede afsluiting.

Al met al heb ik behoorlijk genoten van dit boek, en kijk ik uit naar het afsluitende derde deel.

Vicky

21 april 2024 16:09

0

De cover en inhoud spraken me meteen aan. Het verhaal is het tweede deel van een trilogie, dus ging ik ervan uit dat de personage goed uitgewerkt zouden zijn, omdat ze toch 3 boeken mee zullen gaan. Helaas was dit niet helemaal waar, de personages en ook het verhaal mochten veel verder uitgewerkt worden. Ook raad ik aan te beginnen bij het eerste boek 'Waar rook is'. Zelf had ik dit niet gelezen, en ik miste te veel informatie om mee te zijn in het begin van het verhaal.
Het verhaal leest vlot weg, heeft voldoende vaart, is op geen enkel moment langdradig geworden of stil gevallen.

Dank aan uitgeverij Volt en de Thrillzone leesclub.

Evi van den Biggelaar

21 april 2024 16:09

4

Dit is het tweede deel (van een trilogie) van Bjorn Paqualin. En voor mij de eerste kennismaking met de schrijver, Bjorn is een bekende scenarioschrijver (Wallander), dus heb ik een behoorlijke hoge verwachting. De cover is duister en onheilspellend. Je ziet een trainrails over onrustig water wat naar een bosrijk berglandschap gaat.

Tijdens een kampeertrip in een Zweeds natuurreservaat worden twee vrouwen aangevallen met een mes. Er wordt een verband gevonden met een dubbele moord die 5 jaar eerder heeft plaatsgevonden in hetzelfde gebied. Toen zijn twee 13jarige meisjes bruut om het leven gebracht door meerdere messteken. De dader is nooit gevonden, terwijl hij wel op film is vastgelegd en er ook een groot deel op audio te horen is.

Stella Robertsson is tijdelijk op non actief gezet in haar functie als rechercheur. Bij een vorige zaak is haar ex-man Marcus om het leven gekomen. Journalist Johannes Möller heeft deze zaak tot in de puntjes uitgezocht en laat weten dat hij binnenkort alles aan het licht laat komen. Stella wilt dit koste wat kost voorkomen. En als haar baas haar de zaak off-the-record toevertrouwd sluit ze een exclusief deal met Möller. Ze gaan samen deze zaak oplossen, en hij houdt zijn mond over haar rol op moord op haar ex-man.

Wat na het lezen van de eerste paar bladzijdes opvalt is de schrijfstijl van Björn Paqualin. Hij beschrijft de situaties en omgeving heel beeldend, gebruikt korte zinnen en hoofdstukken. We lezen het verhaal vanuit Stella,. Daardoor ontstaan er 2 verhaallijnen, de moordenaar opsporen en de moeizame relatie met haar dochter Ingrid. Door de plotwendingen in beide verhaallijnen blijft je geboeid aan het blad zitten en wil je doorlezen. Naarmate het verhaal naar een eind komt, bouwt de spanning goed op. En de plottwist op het eind was niet te voorspellen.

YHM

21 april 2024 16:09

3

Met de Thrillzone leesclub las ik De man op de brug, van Björn Paqualin, met dank aan uitgeverij Volt.

De man op de brug is het tweede deel in de triologie rondom Stella Robertson.
Björn Paqualin is een Zweedse scenarioschrijver, o.a. van de serie Wallander. In 2020 debuteerde hij met de thriller Waar rook is, het eerste deel van de triologie.

Op zich een heel goed plot. Langzamerhand wordt in het boek ontrafeld wat er in het verleden is gebeurd op de brug.
De storende factor voor mij is dat ik het eerste deel niet heb gelezen en dat daar steeds aan gerefereerd wordt.
Had er een klein hoofdstuk aan besteed voorin het boek dan was het gehele verhaal beter tot zijn recht gekomen.
Dit ook als advies voor het uitbrengen van het derde deeel.

maria

21 april 2024 16:09

3

Deel twee van een serie van drie heet” de man op de brug” waar de relatie moeder : Stella (inspecteur op non actief) en dochter Ingrid centraal staat doordat Stella onder meer geheimen heeft voor haar dochter. Dit speelt naast het feit dat er wederom een man twee vrouwen heeft aangevallen die aan het kamperen waren en een daarvan heeft beschadigd. De man lijkt erg veel op de man die een aantal jaren geleden twee meisjes in hetzelfde gebied heeft vermoord en nog steeds niet gevonden is. Gaat Stella deze man vinden of is hij haar te slim af.

Hans

21 april 2024 16:09

0

De man op de brug is het tweede deel in een trilogie over inspecteur Stella Robertsson. Ze is geen standaard inspecteur zoals de meeste inspecteurs in Scandinavische thrillers zijn. Wat politiek betreft geen links maar rechts. Geen vegetarier maar een vleeseter die ook nog eens jaagt. Geen klassieke muziek maar death metal liefhebber. In dit tweede deel is Stella vanwege de gebeurtenissen in het eerste deel op non-actief gesteld. Journalist Johannes Möller is in de zaak van Stella gedoken en heeft via een lek op het politiebureau vrij veel informatie over het onderzoek. Bengtsson, de chef van Stella, schakelt Stella onofficieel in om een aanval op twee vrouwen in een natuurreservaat in Zweden te onderzoeken. De aanval heeft veel overeenkomsten met een dubbele moord in Heleneberg op twee meisjes van dertien jaar, vijf jaar geleden. Stella pakt de zaak met tegenzin aan maar moet dit wel doen om ervoor te zorgen dat Möller zich stil houdt over de schorsing van Stella. Ze biedt Möller aan om samen te werken en dat hij de informatie over de zaken direct tot zijn beschikking heeft op voorwaarde dat Möller niets over de schorsing van Stella schrijft. Stella wil voorkomen dat haar dochter Ingrid achter de ware reden van de dood van haar vader komt. Haar vader was de ex-man van Stella, Möller en Stella zijn gedwongen om samen te werken en samen gaan ze de twee zaken onderzoeken. Ondertussen heeft Stella contact met haar dochter Ingrid en hun relatie vormt de rode draad in dit tweede deel. Ingrid heeft het nodige meegemaakt en dit heeft invloed op haar relatie met haar moeder gehad.

De moorden van vijf jaar geleden zijn gebeurd in Heleneberg op 5 april 2016. Het heeft plaatsgevonden in een recreatiegebied een aantal kilometers ten noorden van de stad. In het recreatiegebied is een niet meer in gebruik zijnde spoorbrug met ruim zestig meter wiebelende planken aanwezig. De cover van het boek is een goede keuze geweest. Je krijgt er zo een goed beeld bij. De spoorbrug is een populaire hangplek voor tieners uit de stad. Twee hartsvriendinnen Nadja Strömberg en Lisa Markovic zijn rond die plek vermoord en de dader is nooit gevonden. Dit terwijl er best wel wat aanwijzingen waren zoals een opname van de gebeurtenissen op de telefoon van één van de meisjes. Zal het vijf jaar later met nieuwe informatie die beschikbaar is gekomen bij de nieuwe aanval wel gaan lukken?

Ik heb het eerste deel helaas niet gelezen en kom er direct middenin. Tijdens het lezen bleek al dat het verstandig is om toch het eerste deel te gaan lezen. Met flarden krijg je mee wat er in het eerste deel gebeurd is maar het is niet genoeg om de impact van die gebeurtenissen op het gezin van Stella te bepalen. In het eerste deel had vuur een belangrijke rol en in het tweede deel zou dit water zijn, maar dat valt erg tegen. In het begin wordt er wat vermeld over flinke wateroverlast en het is op één punt zelfs bepalend voor de ontknoping maar verder wordt er in de loop van het verhaal niet veel over verteld. Dit is jammer want het zou een mooie toevoeging geweest zijn om wat meer van de omgeving te weten te komen. De schrijver heeft bewust er voor gekozen om geen bestaande stad als locatie te gebruiken. De stad ligt in het hoge noorden van Zweden en wel op zo'n zestien kilometer ten zuiden van het dorp Saxnäs. Saxnäs is een plaats in de gemeente Vilhelmina in het landschap Lapland en de provincie Västerbottens län. In een interview met Thrillzone gaf de schrijver aan dat het schrijven van het tweede deel moeilijker was dan het schrijven van het eerste deel. Hij heeft ruim zeventig pagina's verwijderd uit het tweede deel en dat is te merken. Het is in mijn ogen een soort tussenboek geworden tussen het eerste en derde deel. In het eerste deel bleek veel actie te zitten en werd de relatie tussen Stella en Ingrid even aangeraakt. In het tweede deel is die relatie het belangrijkste en de onderzoeken op de moorden zijn naar mijn mening bijzaak.

Advies is om eerst het eerste deel te gaan lezen en dan pas het tweede deel. Je kunt dan meer genieten van de relatie tussen Stella en Ingrid. Het tweede deel is niet zo spannend en meer een voorbereiding op het laatste deel vermoed ik.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.