Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
de verborgen vrouw belinda aebi thriller thrillzone recensie.jpg
Serie N.v.t.
Auteur(s) Belinda Aebi
Uitgeverij(en) Hamley Books
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 4 december 2021
Categories Nederlandstalig
Deel deze recensie

Belinda Aebi werkte 26 jaar als manager van de juwelen afdeling bij de firma Rodania, het horlogebedrijf dat door haar Zwitserse vader in België werd opgericht en uitgebouwd. In het boek Swiss Made tekende ze zijn levensverhaal op. Tijdens het werken aan de biografie ontdekte ze haar “goesting” om te schrijven. Zelf woont Aebi in het Oost-Vlaamse Temse, wat meteen ook de locatie is van haar nieuwe thriller De verborgen vrouw. De twee voornaamste locaties in haar boek, de jutefabriek en de discotheek, zijn gebouwen die echt bestaan hebben. De jutefabriek is een imposant gebouw die omgebouwd is tot een gezellige wijnbar genaamd ‘De Correctie’. De discotheek wordt in het boek ‘De Steeg’ genoemd, de bewoners van Temse kennen deze als ‘’t Hekgat’.

“Vandaag is de dag. Knopen doorhakken wanneer je twijfelt. Altijd een worsteling. Op het werk lukt het mij beter dan hier. Nu is de hel.”

In de Correctie, de jutefabriek worden er in het garenmagazijn onder de betonvloer twee skeletten gevonden. Ze liggen hand in hand. Forensisch onderzoek wijst uit dat de skeletten ongeveer vijftig jaar oud zijn. Hoofdinspecteur Stef Michiels slaat samen met zijn team de handen in elkaar met het forensisch lab, om te ontdekken wie de twee skeletten zijn en wat er hen vijftig jaar geleden is overkomen. Al snel komen ze tot de conclusie dat de twee om het leven zijn gebracht. Maar door wie en waarom komen we geleidelijk aan te weten in het boek.

“Een harde bolster waar je niet zonder slag of stoot doorheen kwam of een beetje een binnenvetter, maar misschien was het een verkeerde inschatting.”

De Verborgen vrouw begint met een korte proloog die ons een inkijk heeft in het leven van M.L. vijftig jaar terug. Het geeft de lezer onmiddellijk een duidelijk omschrijving van een bloedmooie vrouw die wulpse kanten heeft. Gedurende het boek volgen we twee tijdlijnen. Zo volgen we het onderzoek van Hoofdinspecteur Stef Michiels, die ons stukje voor stukje dichter bij die identiteit van de twee skeletten brengt. Samen met het onderzoek die Stef voert krijgt de lezer ook een inkijk in zijn privéleven, waar we kennis maken met zijn dagelijkse bekommernis.

Aebi weet op een subtiele manier de lezer kennis te laten maken met het privéleven van de personages. Het is niet allesoverheersend en toch heb je na het boek gelezen te hebben het gevoel ieder personage goed te kennen. De uitwerking van de verhaallijnen van de personages doen ons vermoeden en vooral hopen dat dit geen afscheid is van Stef, Raf en Emmy.

“In het verhoorlokaal werd het muisstil, zoals vaak tijdens een moment van opheldering, van bekentenis, van emotie, van spijt maar ook soms van “geen commentaar””

De opbouw van het verhaal staat als een huis. Alles klopt van het begin tot het einde. De lezer wordt helemaal meegezogen tussen de twee tijdlijnen. Tijdens het lezen zit je zo in het verhaal dat je alles rondom je vergeet. Daarom lees je. Vooral het mysterie die het hele boek door als een onzichtbare sluier over het verhaal hangt zorgt ervoor dat De verborgen vrouw helemaal in het thrillergenre thuishoort. De lezer krijgt van Aebi een mooie kijk in hoe het onderzoek van zo’n cold case precies verloopt. Aan alles hoe ze het beschrijft merk je dat de schrijfster voor haar boek de nodige research heeft gedaan en dat geeft een extra diepte aan het boek.

Aebi is erin geslaagd om met De verborgen vrouw een sterke psychologische thriller neer te zetten die de lezer aan het boek gekluisterd houdt. Geen gruwel of bloederige toestanden in dit verhaal maar een sterk mysterieus plot die het boek compleet maakt.

Afbeelding
Lieselotte.jpg
Lieselotte Danneels

Wat vinden lezers...

sunnie031

18 januari 2022 19:45

3

Ik mocht het boek gaan lezen voor de leesclub van Thrillzone, hiervoor mijn dank.
Het verhaal start met het vinden van 2 skeletten die hand in hand liggen bij de afbraak van een oude jutefabriek onder het beton. Inspecteur Stef en zijn team gaan onderzoeken wie deze 2 mensen waren en hoe zij daar terecht waren gekomen. Forensisch antropoloog Emmy helpt hen daarbij en ze komen tot de ontdekking dat het hier gaat om een misdaad.
Er zijn 2 verhaallijnen, 1 die gaat over het onderzoek naar deze misdaad en 1 over een vrouw die na een hersenoperatie in een verzorgingshuis terecht komt. Wie deze vrouw is, was niet direct duidelijk. Maar achteraf was dit ook niet echt een belangrijke schakel. Hoewel, een beetje wel door de mensen om haar heen.
Door de korte hoofdstukken en prettige schrijfstijl is het boek vlot leesbaar. De plot was niet echt enorm verrassend, maar het zat wel leuk in elkaar. Het is meer een tussendoor boek om te lezen.
Niet echt super spannend, maar wel leuk om te gaan lezen.

Maria

18 januari 2022 19:45

3

In een oude jutefabriek die zo’n vijftig jaar geleden werd gesloten worden twee lijken: een man en een jongere vrouw gevonden die schijnbaar nooit als vermist zijn opgegeven. Wie zijn het, waarom liggen ze daar en wie heeft dit op zijn of haar geweten. Vragen die door middel van een uitgebreide identificatiemethode en daaruit voortvloeiende aanknopingspunten wellicht een antwoord kunnen geven op de vele vragen waar de rechercheur :Stef zich met zijn team mee gaat bezig houden.

Kuikentje1982

18 januari 2022 19:45

4

Een boek wat zich afspeeld in een bijzondere omgeving. Er worden 2 lijken gevonden. Waarom liggen die daar? Wat weten de mensen nog over deze twee personen? Krijgen ze een naam. Stef en Raf gaan het onderzoeken. Een mooi boek met een verrassend einde.

Filip C

18 januari 2022 19:45

4

In “De verborgen vrouw” schets Belinda Aebi het onderzoek naar een moord uit het verleden. Tijdens graafwerken bij de afbraak van een oude fabriekshal worden beenderen van een vrouw en een man gevonden. Wie zijn ze en waarom zijn hun lichamen onder de vloer van de fabriekshal verborgen? Hoofdrechercheur Stef Michiels en inspecteur Raf De Roover zetten hun beste beentje voor om de zaak uit het verleden uit te zoeken. Emmy Verdonck van het forensisch team steekt ook een handje toe en geeft Stef een speciaal gevoel. Stap voor stap worden stukjes van de puzzel gelegd.
Ondertussen volgen we ook het verhaal van de zieke moeder van Stef. Een emotioneel verhaal dat op het eerste zicht niets met de opsporingszaak te maken heeft, maar uiteindelijk toch een belangrijke rol zal spelen.
In een aangename schrijfstijl weet Belinda Aebi verleden en heden te combineren tot een mooi verhaal.

jekrol

18 januari 2022 19:45

3

De auteur
Belinda Aebi woont in Temse, Oost-Vlaanderen aan de oever van de Schelde. Voordat zij misdaadauteur werd, werkte zij als fysiotherapeute en in een commerciële functie in het horlogebedrijf van haar oud Zwitserland afkomstige vader. Haar leven als schrijfster begon ze met een biografie over het leven van haar vader met de titel ‘Swiss made’. Hierna verschenen 11 thrillers van haar hand en De verborgen vrouw is nummer 12. Voor mij was dit boek een kennismaking met Belinda Aebi.
Ik werd vooral getriggerd om het boek te gaan lezen door de mooie Sephia-kleurige cover van het boek. Hierop is het gezicht van een jonge vrouw te zien met op de achtergrond een oude, verlaten, vervallen fabriekshal. Het maakte me direct nieuwsgierig naar wie die vrouw is. En in combinatie met de titel en de tekst op de achterflap vraag je je af of zij de verborgen vrouw die op de cover is afgebeeld en die dood wordt aangetroffen samen met een ander lichaam in een oude jutefabriek.

Het verhaal
Het verhaal begint als twee skeletten worden aangetroffen tijdens het afbreken van een oude jutefabriek, de Correctie, in Temse. Deze kleine gemeente in Oost-Vlaanderen is in het echte leven vooral bekend van het oude inmiddels opgegeven scheepsbouwbedrijf Boelwerf en van de Scheldebrug, omdat deze brug met 365 meter de langste brug is van België. In het verhaal staan echter twee andere locaties centraal. Namelijk de oude jutefabriek en een discotheek die in het verhaal de naam ‘De Steeg’ heeft gekregen, maar vroeger eigenlijk ’t Hekgat heette.
De politierechercheurs Stef Michiels en Raf de Roovere gaan in samenwerking met o.a. Emmy van het forensisch lab op onderzoek om te achterhalen wie ze hebben gevonden, hoe lang ze er al liggen en wat er met hen gebeurd kan zijn. Met behulp van diverse bot-/bloed- en dna-analyses ontdekken ze dat het een man en een vrouw betreft die hier al zeker 50 jaar ‘hand in hand’ liggen. Ook worden diverse voorwerpen in de buurt van de slachtoffers gevonden die hen aanknopingspunten bieden voor verder onderzoek en die aannemelijk maken dat de slachtoffers zijn vermoord. O.a. wordt een foto aangetroffen die na nader onderzoek gelinkt kan worden aan de discotheek ‘De Steeg’ die in de jaren ’60 de ‘place to be’ was voor de Temsenaren.
Ze duiken in de geschiedenis van de oude jutefabriek en de oude discotheek en spreken met diverse mensen die nog iets over deze reeds lang vervlogen tijden weten. Ze spreken met de voormalige discotheekeigenaar, de barman en de uitsmijter (in het Vlaams buitenwipper) en met diverse medewerkers van jutefabriek. Zo wordt langzaam duidelijk wat er is gebeurd en wie het tweetal heeft vermoord en waarom.

Beoordeling
Hoewel het plot van De verborgen vrouw goed in elkaar zit, heeft het boek mijn verwachtingen niet kunnen waarmaken. Enerzijds heeft dit te maken met de wat mij betreft te trage start van het boek, en anderzijds door het ontbreken van echte spanning. In het onderzoek stuit de politie nauwelijks op tegenslag of tegenwerking en zijn er geen onverwachte wendingen waardoor je als lezer niet wordt verrast. Er zit wel spanning in het willen weten wat er 50 jaar geleden is gebeurd. Maar de personages komen in het heden niet meer in gevaarlijke/spannende situaties terecht. Dat is wel jammer.
In het boek maken we kennis met diverse personages die interessant, geloofwaardig en menselijk zijn en goed zijn uitgewerkt. Wat mij betreft had ik wel de uiteindelijke dader nog wat beter willen leren kennen waardoor ik wat ze heeft gedaan en nagelaten nog beter had kunnen begrijpen.
Belinda Aebi heeft een verzorgde schrijfstijl, waardoor het boek prettig leest. Maar wat mij betreft is het hier en daar ook wat te recht aan. Zowel qua voortgang van het verhaal als qua taalgebruik. Wat ik wel interessant vind is dat echte, oude locaties uit het verleden zijn gebruikt als decor voor dit verhaal.
Een boek derhalve met plussen en minnen. Qua spanning zou ik niet verder komen dan 2 sterren voor dit boek. Maar vanwege het goed uitgewerkte plot, het geloofwaardige verhaal en de menselijke personages maak ik er toch 3 van

Heel veel dank aan Thrillzone voor het organiseren van de leesclub rond dit boek en Hamley Books voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar van ‘De verborgen vrouw´.

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.