Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
vriespunt arne dahl thriller recensie thrillzone.jpg
Auteur(s) Arne Dahl
Uitgeverij(en) De Geus
Jaar van uitgave
Thrillzone score
4
Review date 3 maart 2023
Categories Scandinavisch
Deel deze recensie

De Zweedse Arne Dahl is een van de meest gevierde thrillerauteurs uit het hoge noorden. Zijn A-team-reeks ging als zoete broodjes over de toonbank. Daarna begon Dahl -een pseudoniem voor Jan Arnald- met een nieuwe serie; die met de (toenmalige) politie-agenten Sam Berger en Molly Blom. Inmiddels zijn we alweer beland bij deel vijf, Vriespunt, uitstekend vertaald door Ron Bezemer.

In Vriespunt werken Berger en Blom allang niet meer bij de politie. Ze zijn samen een privédetectivebureautje gestart en de zaken gaan best ok. Dan vraagt hun contact bij de politie Deer hen om help. Op de vijfde van elke maand wordt er een lijk gevonden op een strand. De politie vermoedt geen band tussen de doden, maar Berger, Blom en Deer denken daar anders over.

Dan lijkt er een tweede reeks aan moorden te gebeuren; met een hakbijl worden mannen gruwelijk vermoord. Hebben de zaken met elkaar te maken?

Berger en Blom gaan al heel wat delen mee en dat is in Vriespunt te merken. Ze zijn al een tijdje politieagent af, maar dat deert ze niet; als privédetective hebben ze nog steeds menig zaak op te lossen.

Een kunst die Dahl goed verstaat, is de psychologie achter de hoofdpersonen vormgeven. Dat lukt de auteur in Vriespunt ook weer uitstekend. Deer raakte in een vorig deel zwaargewond en moet met haar fysieke handicap dealen. Dat brengt twijfel, wanhoop en ook een veranderend toekomstperspectief met zich mee. Dahl weet dit op indrukwekkende wijze aan het papier toe te vertrouwen.

Ook Berger en Blom groeien verder in de reeks. Ze hebben samen een kindje, maar ook dáárvoor hebben ze een aparte geschiedenis die ze nog steeds meetorsen. Door hier op gezette tijden bij stil te staan, weet Arne Dahl zijn protagonisten nog net weer even menselijker te maken dan zijn collega’s in het genre.

Natuurlijk draait het in Vriespunt ook om de za(a)k(en). Waar dat er in eerste instantie twee lijken, kan het ook zomaar eens zo zijn dat de twee moordzaken met elkaar van doen hebben. We zullen niet verklappen over de plot, maar het is én geniaal gevonden, én onrustbarend. Precies wat je wilt lezen in een Scandi als deze.

Erg maatschappijkritisch is Dahl overigens niet, of het moet al om de opkomende industrie van cryonisme gaan. Overigens speelt ook de macht in de politietop weer een rol. Waar in de vorige Berger & Blom delen al een twijfelachtige rol voor politiechef Conny Landin (heerlijk foute naam overigens…) was weggelegd, komt deze dubbel en dwars in Vriespunt terug. Het levert het speurdersduo vijanden op meerdere niveaus op en dus zullen ze alle zeilen bij moeten zetten.

Vriespunt is thrillervermaak van de bovenste plank. Voor sommige thrillerliefhebbers zal de climax wat vergezocht zijn, maar het hoort helemaal in het straatje van deze uitstekende Scandi-thriller. Berger & Blom zijn nog lang niet uitgespeurd!

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Write your review!

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.