De Britse Adrian Goldsworthy is dé kenner van de Romeinse tijd. Hij is een veelgevraagd spreker over dit onderwerp en heeft menig gezaghebbend boek over die periode geschreven. Opvallend was het dan ook toen hij zich waagde aan een thrillerreeks genaamd Centurion. Geruststelling: deze speelt zich wel af in de Romeinse tijd en wel in het Groot-Brittannië van die tijd. Het derde deel in deze reeks heet Brigantia. Hiervoor verschenen al Vindolanda en Mare Liberum, waarvan je de recensies elders op ThrillZone vindt.
Maak kennis met centurion Flavius Ferox. Hij is een van oorsprong Siluur, maar nu een ingeburgerd Romein. Zijn volk is tijden geleden overwonnen door de Romeinen en hij is nu een leidinggevende in het Romeinse leger. Gelegerd in het Brittannië van 100 n.C., hebben de Romeinen de handen vol aan de inheemse stammen.
Als Ferox met zijn legermaten -waaronder verkenner Vindex- terugkeert in het legerkamp, treffen ze daar een vermoorde Romein aan. Het spoor naar de moordenaar leidt Ferox naar het eiland Mona, waar de druïde Acco de scepter zwaait. Ferox heeft de degens al eerder met hem gekruist.
Het grootste thema in Brigantia is het feit dat er meer tegenstanders in het Romeinse Rijk zijn dan alleen de inheemse stammen. De integere Ferox ziet zich gesteld tegenover concurrenten uit het leger, maar ook geliefden die een dubbele agenda lijken te hebben. Hij moet dus op zijn hoede zijn…
Goldsworthy weet wederom de Romeinse tijd springlevend en tastbaar te maken. Het soldatenleven dat Ferox leidt, kruipt onder de huid van de lezer. De kou, de ontberingen, de harde strijd tegen onder andere de Brigantes; het doet allemaal levensecht aan.
De auteur heeft wel even nodig om de lezer in het verhaal te zuigen. De vele namen, plekken en kruisverbanden nopen de lezer tot opletten. De schoonheid van Goldsworthy’s kunde spat echter van de pagina’s af. Hij weet precies waar hij over schrijft en combineert spanning en non-fictie naadloos.
Het mooie aan Brigantia is de afwisseling. Van grootse slagveldgevechten tot politieke achterkamertjesintrige: Ferox maakt het allemaal mee en de lezer dus ook. Interessant is minstens zoveel de verhaallijn rondom druïde Acco. De tradities in de Keltische cultuur doen mysterieus aan en vormen een extra afwisseling in deze historische thriller.
Bovenaan staat het personage Flavius Ferox. Het is een introverte, intelligente en trouwe soldaat. En dat laatste is best bijzonder, aangezien hij van geboorte een Siluur is en dus overwonnen door het leger waar hij nu in dient. Het maakt van Ferox een ietwat mysterieuze en daardoor zeer aansprekende hoofdpersoon die in Brigantia weer iets verder wordt uitgewerkt.
De combinatie van thrillerelementen en feiten maken van Brigantia een onvergetelijke en spannende reis door de Romeinse tijd.