Overslaan en naar de inhoud gaan

Dinsdag 26 juli 2022 is Felix Thijssen (1933) overleden op ‘zijn’ La Garde’ in St. Germain de Calberte waar hij sinds midden jaren tachtig woonde, samen met zijn echtgenote Fé Mylène. Dat meldt Jos van Cann op de Facebookpagina Agatha Doyle, beheerd door de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond. Naast thrillerauteur schreef Thijssen in een breder spectrum, zoals jeugdboeken en zelfs science fiction.

Felix Thijssen was lange tijd één van Nederlands bekendste thrillerauteurs. In 1999 won hij met Cleopatra (het eerste Max Winter mysterie) de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman. In 2006 ontving Felix Thijssen voor Het diepe water de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste misdaadroman. In de Max Winter serie zijn inmiddels elf delen verschenen.

Thijssen schreef echter niet alleen thrillers. Hij begon zijn schrijversloopbaan als auteur van jeugdboeken, die hij publiceerde onder de pseudoniemen Ruard Lanser en Philip van Akooy. Vervolgens schreef hij science fiction-romans rond het personage Mark Stevens en een aantal thrillers rond het personage Charlie Mann.

Zijn eigen jeugdervaringen vormden de basis voor Onder de spekboom, een literaire autobiografie. Verder schreef hij scenario’s voor televisieseries en speelfilms als Bureau Kruislaan, Unit 13, Iris, Help de dokter verzuipt! en Wildschut.

Felix Thijssen is ook een van de oprichters van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Felix in een interview naar aanleiding van het winnen van de Diamanten Kogel in 2006:

“Ook zo’n vraag die mensen stellen: Max Winter ben je dat zelf? Natuurlijk ben ik dat niet, maar vooral ook wèl, want de schrijver kan niet anders dan zichzelf uitdrukken, hij heeft alleen maar zijn eigen geschiedenis, en zijn eigen oog. In de Talmoed staat het precies goed: ‘We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien dingen zoals wij zijn’.”

(bron: Jos van Cann / Agatha Doyle)

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.