Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed nieuws voor Scandi-liefhebbers: Jorn Lier Horst en Thomas Enger hebben hun vierde samenwerkingsthriller uitgebracht, Stigma. Ook in dit deel maken Blix & Ramm, een agent en een journalist, weer de dienst uit. Na Rookgordijn, Slagzij en Nulpunt proberen ze voor de vierde keer te imponeren. Benieuwd naar onze recensies? Die vind je hier

De Noorse Thomas Enger heeft een sportopleiding en een studie journalistiek gevolgd. In 2010 debuteerde hij met Schijndood, het eerste deel van een vijfdelige reeks rondom Henning Juul. De vertaalrechten zijn aan 17 landen verkocht. En eind vorig jaar verscheen zijn stand alone thriller Het boek van de galg. Jørn Lier Horst is eveneens afkomstig uit Noorwegen. Naast auteur is hij ook werkzaam als politieman. Hij is vooral bekend van de serie rondom inspecteur Wisting. Hij heeft echter ook misdaadboeken voor jongeren en kinderen geschreven. 

Toen wij Enger eind 2022 interviewden, vroegen we hem natuurlijk ook naar de samenwerking met Horst. Daar was hij lovend over.

Hoe is het om met een coauteur te schrijven, zoals Enger met Horst doet in de Ramm & Blix-reeks? Enger geeft aan dat het niet altijd gemakkelijk is, maar vooral wel heel leuk. “Omdat je iemand hebt waarmee je kunt discussiëren. Als ik een hoofdstuk schrijf en ik twijfel, mail ik Jorn. En dan lossen we het samen op. Het lastige in deze samenwerking is om tegelijkertijd te werken aan hetzelfde. Jorn schrijft kinderboeken, doet een tv-serie, geeft lezingen en dergelijke. En hij schrijft ook nog de Wisting-boeken. Hij is dus extreem druk. Om samen te werken, moet ik daarvoor echt plannen. Als ik een hoofdstuk toestuur, duurt het soms even voordat ik antwoord krijgt. Maar da’s niet erg.”

Maar, geeft Enger nogmaals aan, het is vooral erg leuk. Jorn Lier Horst is enorm ervaren en daarom is het fijn om samen aan een reeks te schrijven. “In een co-creatie ben je ook minder kwetsbaar. Het is een product van twee mensen, in plaats van in je eentje.” Het complete interview lees je hier nog eens terug.

Nu dus alweer nummer vier, Stigma. Waarover gaat het boek?

Alexander Blix is een gebroken man. Sinds hij veroordeeld is voor het wreken van de dood van zijn dochter, zit hij vast in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Daar benutten de andere gevangen elke gelegenheid om de voormalige politierechercheur uit te dagen en te vernederen. Daarbij wordt geweld niet geschuwd.

Blix’ voormalige collega’s zijn intussen op jacht naar een gevreesde moordenaar. Walter Kroos is in Duitsland ontsnapt uit de gevangenis en is de grenzen noordwaarts overgestoken. De enige connectie die de politie met Noorwegen heeft gevonden, is een medegevangene op de afdeling van Blix. Daarom wordt de oud-politieman ingeschakeld voor hulp van binnenuit.

Journalist Emma Ramm is een van de weinige personen op de bezoekerslijst van Blix. Als hij de lijntjes moet verbinden tussen heden en verleden, wordt ze zijn bondgenoot buiten de gevangenismuren. De sporen die ze vinden leiden naar Osen, een bosrijke nederzetting ten noorden van Oslo, waar verschillende inwoners dodelijke geheimen en diepe littekens met zich meedragen.

Stigma koop je onder andere hier.

 

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.