Overslaan en naar de inhoud gaan

De Scandi-thriller is een van de succesvolste en populairste genres van het moment. Hoog tijd om er eens extra aandacht aan te besteden. Samen met A.W. Bruna zetten we op ThrillZone deze maand deze noordse thriller in de spotlights!

De foto naast het artikel is wellicht wat bijzonder, maar wie de twee auteurs op de foto herkent, zal het kunnen beamen: in de jaren zestig, toen het genre van het spannende boek in Nederland nog in de kinderschoenen stond, werd Zweden, en al snel de rest van Scandinavië, ‘opgeschrikt’ door een schrijverspaar met de naam Maj Sjöwall en Per Wahlöö. De toenmalige journalisten ontmoetten elkaar in het Stockholm van begin jaren zestig. Die toevallige ontmoeting heeft tot op de dag van vandaag enorme gevolgen voor de thrillerwereld. In de tijdspanne van 1965 tot 1975 publiceerden ze tien boeken, een reeks maatschappijkritische politieromans. Hun doel: aantonen dat het uiterlijke vertoon van een succesvolle Zweedse welvaartsstaat slechts een dun laagje vernis was waaronder criminaliteit en fraude hoogtij vierden. De boeken sloegen in als een bom en dit was het begin van het Scandi-genre. Het Nederlandse publiek werd écht naar de nordic thrillers getrokken door de Milennium-trilogie van Stieg Larsson. Helaas kon hij zelf niet meer genieten van dit succes, want hij overleed voor de publicatie van dit steengoede drieluik. 

Wat doen we deze maand? We zetten Scandi-recensies in de schijnwerpers, we hebben auteurs geïnterviewd, we lichten 'persoonlijke dossiers' van Scandi-schrijvers en...we geven een dik thrillerpakket weg!

Hoog tijd dus om de site nóg meer in de gaten te houden in januari...samen geven we deze donkere maand extra licht met dit fantastische genre!

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reacties

HildeThrillde

25 september 2023 21:21

5

Ik ben geen fan maar een groupie van de meeste Scandinavische thrillerauteurs. Mannen en vrouwen, Finnen en Noren, Zweden en Denen. Het heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat enkel de allerbeste auteurs vertaald worden, maar voor mij ligt het gemiddelde niveau van Scandi-auteurs een ster hoger.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.