Overslaan en naar de inhoud gaan

Ooit was de Milennium-reeks nog een trilogie, geschreven door legende Stieg Larsson. Het wordt beschouwd als dé grondlegger voor het hedendaagse succes van het Scandi-genre. Na de dood van Larsson werd de reeks een megagroot succes en er werd besloten de reeks voort te zetten. En zo verschenen er de laatste jaren een deel vier, vijf en zes. Ook deze boeken werden goed ontvangen, geschreven door David Lagercrantz. Je vindt hier alle recensies. Wij spraken Lagercrantz over deze bijzondere schrijf'opdracht'. Je lees ons interview met de sympathieke Zweed hier terug:

Het is een publiek geheim dat David Lagercrantz door de familie van Stieg Larsson werd gevraagd om de Millennium-reeks voort te zetten. Waarom werd juist Lagercrantz gevraagd? Hij denkt zelf dat hij heeft laten zien in verschillende genres en op verschillende manieren te schrijven en dat dit aansprak. Ook voelden ze zijn passie voor het schrijven. Niettemin was hij enorm verrast toen hij werd gevraagd, want Lagercrantz behoorde tot de concurrerende uitgever. De ontmoeting werd dan ook bijzonder. Een gesprek met de uitgever moest heimelijk gebeuren en dus kon hij letterlijk niet via de voordeur het gebouw in. “Ik moest via de achterkant het gebouw van de uitgever in. Heel grappig allemaal.”

Na drie boeken zat zijn 'beurt' erop en werd het stil rondom Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander...

Tot nu, want uitgever A.W. Bruna kondigde deze week aan dat de Milennium-reeks een vervolg krijgt met De schreeuw van de zeearend. Het boek verschijnt in mei 2023 en wordt geschreven door de Zweedse Karin Smirnoff.

Literaire sensatie

Karin Smirnoff brak in Zweden meteen door met haar debuut Mijn broer. Het werd genomineerd voor de Augustpriset, de belangrijkste Zweedse literaire prijs. Het is het eerste deel in de Jana Kippo-trilogie, waarvan in Zweden al 600.000 exemplaren werden verkocht. In Zweden is Havsörnens skrik, oftewel De schreeuw van de zeearend, begin november verschenen en is het dé bestseller van de kerstperiode. Het  boek stond meteen bovenaan de Zweedse bestsellerlijst en staat nu al vier weken op #1.

Karin Smirnoff over het voortzetten van de Millennium-reeks

“Het voelt bijna plechtig om het vervolg op Millennium te schrijven. Ik zei zonder aarzelen ja tegen het project. Het is een geweldige kans om zelfstandig iets nieuws te creëren op basis van een uniek fictief universum dat over de hele wereld bekend is. De Millenniumboeken zijn klassiekers in hun genre, met de fascinerende combinatie van onvergetelijke personages en de sterke politieke en maatschappelijke betrokkenheid. Ik bouw voort op de kernthema’s van Stieg Larsson, zoals geweld, machtsmisbruik en hedendaagse politieke stromingen. Het is spannend om te kunnen schrijven over Lisbeth Salander, een complex personage van wie ik echt hou.”

Wat we weten over de inhoud

In de wildernis van het hoge noorden van Zweden zien grote rijke bedrijven hun kansen om onontgonnen gebied te ontwikkelen en mensen te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren. Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen en Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

(Bron: A.W. Bruna en ThrillZone)

Afbeelding
Thrill-Zone-2 logo.png
Redactie

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.