Overslaan en naar de inhoud gaan

De feestdagen breken aan, de verschillende wensenlijstjes worden aangevuld en menigeen stelt zichzelf de vraag: Wat zet ik dit jaar op mijn lijstje? Om een handje te helpen zijn wij een rondje langs de redactie gegaan. We hebben iedereen gevraagd, wat tip je voor onder de boom? En wat zou je zelf graag vinden onder de boom? Vandaag trapt Mads de serie af...

De tip

De jongens uit Biloxi - John Grisham

Op het wensenlijstje

Earthsea, the first four books - Ursula Le Guin

De jongens uit Biloxi - John Grisham

Biloxi, Mississippi staat al bijna honderd jaar bekend om zijn witte stranden, luxe resorts en rijke visgronden. Maar het kent ook een duister verleden. Een verhaal van corruptie en criminaliteit, van gokken en prostitutie, illegale stokerijen, drugs en moord. Met de macht in handen van een kleine groep misdadigers van wie gezegd werd dat ze deel uitmaakten van de Dixie Mafia.

De jongens uit Biloxi - John GrishamKeith Rudy en Hugh Malco zijn jeugdvrienden in Biloxi in de jaren zestig. Ze spelen honkbal samen en zijn een tijdlang onafscheidelijk. Maar daar komt een einde aan. Keiths vader ontwikkelt zich tot een vermaarde aanklager die de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad. Hughs vader is de ongekroonde koning van Biloxi’s onderwereld. Keith treedt in zijn vaders voetsporen en gaat rechten studeren. Hugh geeft de voorkeur aan het nachtleven en werkt in de clubs van zijn vader.

De Rudy’s en de Malco’s, twee families die op ramkoers liggen. Dat het tot een botsing komt, is onvermijdelijk…

Ik was in de gelukkige gelegenheid om het Engelstalige manuscript van dit boek al in een vroeg stadium te lezen. En het blies me werkelijk omver. Grisham had even een dip, zo rond de eeuwwisseling, maar is de afgelopen jaren weer terug op het niveau van zijn beginjaren. Dit verhaal speelt zich af in de jaren '50, rondom de drooglegging in Amerika, waardoor dus het criminele circuit hoogtij viert. Grisham weet dit tijdsbeeld perfect te vangen in dit loeispannende verhaal over twee migrantenfamilies, die aan de kust van Biloxi samen opgroeien, maar steeds meer uit elkaar gedreven worden door andere interesses en bezigheden. Interessant, boeiend, intrigerend en geweldig geschreven. Bovendien een lekkere dikke pil, dus heerlijk om even in weg te duiken.


Earthsea, the first four books - Ursula Le Guin

Earthsea : The First Four BooksTehanu Ged is slechts een geitenhoeder op het eiland Gont wanneer hij door zijn vreemde krachten over de natuur komt. Hij wordt naar de School of Wizards op Roke gestuurd, leert de ware weg van magie en bewijst dat hij een machtige tovenaar is. En het is als de aartsmagiër Sperwer dat hij de hogepriesteres Tenar helpt te ontsnappen uit het labyrint van duisternis. Maar door de jaren heen is Ged getuige van ware magie en de oude manieren onderwerpen zich aan de krachten van het kwaad en de dood. Zal hij ook bezwijken, of kan hij ze tegenhouden?

Ik ben al een tijdje benieuwd naar de boeken van de Amerikaanse SF-auteur Ursula Le Guin, en dan vooral naar haar Earthsea-serie, over een jongen die op zee de magische vaardigheden leert om op zoek te gaan naar het schaduwbeest. Een klassieker in het genre, maar onderbelicht in Nederland. Daarom ga ik voor de Engelse versie, waarbij de eerste vier delen nu gebundeld zijn in 1 boek. 

Daarnaast vraag ik altijd het nieuwste deel in de stripreeks Asterix, en staat ook de nieuwe van Joël Dicker op mijn lijstje.

Afbeelding
Mads
Mads Bruynesteyn
Ik ben Mads Bruijnesteijn en nu al een aantal jaren nauw betrokken bij ThrillZone. Werkzaam in de boekenbranche heb ik van mijn hobby (lezen) mijn beroep kunnen maken. En dan mag ik ook nog eens recenseren voor ThrillZone. Mijn interesse is best divers, maar het fantasygenre, inclusief Science Fiction-verhalen, kunnen mij enorm bekoren. In de creaties van een nieuwe, niet bestaande wereld met memorabele personages kan ik mijzelf verliezen. Thrillers lees ik al vanaf mijn 12e levensjaar, dus ook met dat genre heb ik een band. Favorieten zijn: John Grisham, Harlan Coben, Sebastian Fitzek en Anthony Ryan.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.