Overslaan en naar de inhoud gaan

Tom Clancy overleed precies 8 jaar geleden, op 1 oktober 2013. Clancy was toen al een tijdje ziek. Hij liet bij zijn overlijden een wereld aan technothrillers achter; boeken waarin technische non-fictie met spannende fictie wordt vermengd. Wij duiken in de wereld van Tom Clancy.

Clancy werd in 1947 in Baltimore geboren. Al als kind droomde hij van een militaire loopbaan, maar dat werd hem niet. Door zijn slechte ogen kon hij een carrière als militair vergeten. En tja, wat ga je dan doen? Hij werd verkoper van verzekeringen, maar zijn echte passie was scheepvaart. Hij poogde er een thriller over te schrijven en dat werd in 1984 De jacht op de Red October. Ondanks goede kritieken verkocht het boek niet spectaculair. Maar het lot was Clancy goed gestemd. President Ronald Reagan las het boek en gaf in de media aan dat hij het ‘perfect’ vond. En dat bleek de beste reclame te zijn die Clancy kon hebben; miljoenen exemplaren gingen over de toonbank en het boek werd uiteindelijk ook verfilmd met Sean Connery en Alec Baldwin in de hoofdrol. De jacht op de Red October verhaalt over de Russische kapitein Marko Ramius in de Sovjet-tijd, die een gloednieuwe onderzeeboot onder zijn hoede krijgt. Maar hij is wat anders van plan; hij wil met boot en al deserteren naar de Amerikanen. Maar die zijn niet op de hoogte van zijn plannen en denken dat Ramius hen wil aanvallen…

Na De jacht op de Red October ging het snel met Clancy’s faam. Het boek introduceerde Jack Ryan en die kwam uiteindelijk meer dan 20 keer terug in de boeken van Clancy. En het bleef in de familie, want uiteindelijke maakte ook zoon Jack jr. zijn entree als lid van de geheime organisatie De Campus. Enkele van de beste thrillers van Clancy’s hand zijn Uitstel van executie, Golf van Ontzetting en De Beer en de Draak. Na 9/11 kreeg Clancy -onbedoeld- weer extra aandacht. Want het was deze auteur die in Ereschuld ook een aanslag met een Boeing liet plaatsvinden. Weliswaar niet op het WTC of het Pentagon, maar op Het Capitool.

Naast fictie schreef Clancy ook non-fictie. Zo schreef hij De slag om Koeweit¸ Special Forces en Woestijnstorm.

Niet alle boeken waren van dezelfde hoge kwaliteit. Toen in het begin van de 21ste eeuw het lange tijd stil was geweest rondom Clancy, verscheen De tanden van de tijger. Het was de eerste kennismaking met zoon Jack jr. en De Campus en direct ook de minste in de reeks. Het boek kwam bij ThrillZone niet verder dan **. Daarna pakte Clancy de stijgende lijn echter weer op en dat deed hij met co-auteurs, zoals Mark Greaney.

Ondertussen timmerde de auteur ook op andere platforms aan de weg. Zo werkte hij samen met game-ontwikkelaar Ubisoft. Zijn boek Uur van de Waarheid werd gebruikt als input voor de shootergame Rainbow Six. Daarnaast volgden bijvoorbeeld meerdere titels in de serie van de shooter Ghost Recon.

Naast De jacht op de Red October vonden meer boeken hun weg naar het witte scherm. Patriot games en Clear and Present Danger werden verfilmd met Harrison Ford in de hoofdrol en in The Sum of all Fears speelt Ben Affleck de hoofdrol. Onlangs werd Jack Ryan nog opgevoerd als hoofdpersonage in een tv-serie voor Amazon. En ook dat is niet het laatste wapenfeit van Clancy-adaptaties op het witte scherm; De meedogenlozen van Clancy introduceerde John Kelly/John Clark. Het boek is verfilmd met Michael B. Jordan in de hoofdrol, maar de plot lijkt geenszins op het boek. Ook de kritieken waren nogal wisselend. Deze film is echter een opmaat van een verfilming van Uur van de Waarheid (Rainbox Six). Een releasedatum is nog niet bekend.

En ook de boeken van Clancy worden nog steeds geschreven, maar nu door ghost writers als Mark Greaney, Mike Maden en Grant Blackwood. De boeken zijn niet van hetzelfde niveau als de grootmeester zelf, maar ze zijn een aardige vervanging.

Tom Clancy overleed op 1 oktober 2013 aan hartfalen in zijn geliefde Baltimore. Het was al langer bekend dat hij een zwak hart had. Een paar jaar ervoor kreeg hij al een by-pass na een hartaanval. Hij laat een ware erfenis aan boeken na en een eigen bedacht subgenre; de technothriller zal altijd herinnerd worden als de uitvinding van Clancy.

Nieuwsgierig naar de Tom Clancy-boeken? Hier vind je onze recensies en dat zijn er nogal wat!

 

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.