Overslaan en naar de inhoud gaan
Je bevindt je in de Oostzee, of all places. En opeens weet je het; hier moet mijn thriller over gaan. Het klinkt als een romantisch verhaal, maar dat was het voor Jaap Jonker geenszins. Sterker nog, het was best angstaanjagend, als we het interview van de nieuwbakken auteur met de Tubantia mogen geloven. De boosdoener? Orkaan Alfrida. De storm vernielde alles op haar weg; telefoonpalen, elektriciteit; de eilanden in de Oostzee zaten dagen zonder stroom. “Nu moet ik wel gaan schrijven,” bedacht de geboren Hengelose thrillerauteur. En zo geschiedde. Voor de geboorte van zijn eerste thriller Doelwit Åland moeten we echter nog wel iets verder terug. Ruim een decennium om precies te zijn. Jaap Jonker’s vrouw is afkomstig van het Finse eiland Åland dat in de Oostzee ligt. Tijdens een wandeling op het eiland -met zijn zoon Gijs- besloten de twee een afspraak te maken; we gaan een boek schrijven. Maar dat eerste idee crashte. Jonker bleef steken na een pagina of vijftig, zijn zoon kwam niet verder dan een tiende daarvan. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en Doelwit Åland is het eerste deel in de Inspecteur Noordland-reeks van Jaap Jonker. De auteur maakt er geen geheim van; het boek is het eerste deel uit wat een reeks moet worden. Het volgende deel staat voor 2021 gepland. Bijzonder hoe dingen dan bij elkaar komen. De storm van ruim tien jaar later plantte een zaadje in het brein van de auteur. Want wat als deze elektriciteitsstoring niet door de natuur komt, maar door kwaadwillende mensen? En dat was het begin van de plot van Doelwit Åland. Waarover gaat Doelwit Åland? De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland hoopt op een witte en rustige kerstvakantie op Åland. Het sneeuwt er inderdaad en koud is het ook. Maar de rust is ver te zoeken. Door zijn Ålandse collega Eeva Loitonen raakt hij diep betrokken bij een Russisch complot met dit Finse Oostzee-eiland als doelwit. Dit resulteert in een stormachtige nacht vol actie en een opwindend begin van het nieuwe jaar. Lukt het hen om te voorkomen dat Åland (weer) onder Russisch bestuur komt te staan? Bovenstaande klinkt als een good ol’ fashioned Koude Oorlog thriller. En dat klopt ten dele, want het lijkt een mix van een Koude Oorlog thriller en een Scandi. De basis voor het verhaal ligt bij de grote stroomstoring die de het Finse Oostzee-eiland Åland trof in de nacht van 1 op 2 januari 2019. Door de orkaan Alfrida werden duizenden bomen ontworteld, braken telefoon- en elektriciteitspalen af en werd grote schade aangericht. Duizenden huishoudens zaten dagen, soms weken, in de winterkou zonder elektriciteit en telefoon. Niet alleen op Åland, maar in een groot deel van het Oostzeegebied. De auteur en zijn Finse vrouw waren op dat moment op Åland en zaten ook een etmaal in het duister. Deze uitgangspunten heeft schrijver gecombineerd met zijn interesse in Åland, in de Oostzee en in de geopolitieke ontwikkelingen in de regio en met zijn operationele militaire achtergrond. De Oostzee wordt door Rusland beschouwd als hun achtertuin. Finland, en dus ook Åland, waren tot 1918 Russisch. Het is daarom denkbaar dat Rusland interesse heeft in de controle over een aantal strategisch gelegen locaties in de Oostzee, met name de eilanden Åland (Fins), en Gotland (Zweeds). Dit is aantoonbaar en gedocumenteerd door de Finse en Zweedse ministeries van defensie. Deze veronderstelling wordt in het boek als hoofdthema gebruikt: een poging tot ‘vreedzame’ annexatie van Åland, voorbereid door een sinds de jaren tachtig op Åland geplaatste FSB (voorheen KGB) mol met een kleine groep lokale Rusland-sympathisanten en uitgevoerd door Russische vlooteenheden vanuit de marinebasis in Kaliningrad. Tom Clany kon het bedacht hebben, maar het plot komt uit ons eigen kikkerlandje en is dus van de hand van Jaap Jonker. Onze interesse is gewekt. Jonker geeft ook aan grote interesse te hebben in de ‘Scandithriller’. “Je moet er geweest zijn om er eentje te schrijven,” geeft hij in een interview aan. “Ik kom er al 25 jaar én spreek vloeiend Zweeds.” Jonker is geïnteresseerd in het werk van Henning Mankell en Lars Kepler, auteurs voor wie de omgeving altijd een belangrijke rol speelt. Net als voor de rest van het genre, moet gezegd worden. “Ik hoop dat het werk ook in het Zweeds vertaald wordt. Er zitten namelijk een aantal grapjes in die de lokale bevolking zeker zal kunnen waarderen”. Doelwit Åland is onder andere hier te bestellen.
Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reacties

Dini van Heumen

23 mei 2024 21:33

4

Jaap Jonker (1956) heeft gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Daarna heeft hij gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. Sinds 2022 is hij gepensioneerd.
Doelwit Åland is het eerste boek in de geplande Åland-trilogie. Het vervolg staat op stapel.
Jaap woont met vrouw en hond afwisselend in Hengelo en op de Finse Åland eilanden.

De Nederlandse hoofdinspecteur Jacob Noordland is samen met zijn vrouw Kerstin uitgenodigd door zijn Ålandse collega inspecteur Eeva Loitonen om de kerstvakantie door te brengen in haar buitenverblijf.
Hij hoopt op een rustige vakantie daar op de Finse Åland eilanden midden in de Oostzee.
Maar al snel vraagt Eeva om zijn hulp en expertise wanneer er vreemde stroomstoringen plaatsvinden en het lijkt alsof de Russen de Finse Åland eilanden willen annexeren vanwege hun strategische ligging.
Tot groot ongenoegen van zijn vrouw Kerstin die zich hun kerstvakantie heel anders had voorgesteld.
Voor Jacob en het team van Eeva begint een race tegen de klok om de Russische plannen te dwarsbomen en ervoor te voorkomen dat Åland wederom onder Russisch bestuur komt te staan.

Het boek begint met een proloog dat in het verleden, namelijk de jaren 80, in Leningrad speelt.
Vervolgens gaat het verhaal verder in het heden, december 2018, in het Finse Åland.
Het verhaal bestaat uit twee delen: deel 1 Voorbereidingen en deel 2 Uitvoering.
Jaap Jonker weet de omgeving en sfeer heel filmisch en gedetailleerd te beschrijven.
Niet helemaal verwonderlijk aangezien hij er ook wisselend woont.
Voorin het boek nog een kaartje zodat de lezer ook weet waar het zich afspeelt.
In begin door de vele personages is het nog even wennen aan de namen maar al snel word je als lezer het verhaal in gesleept en blijft het boeiend tot het einde.
Hoofdpersonages Jacob Noordland en Eeva Loitonen worden heel goed uitgediept, de andere personages wat minder.
Gebaseerd op historische feiten en door de ervaring en het werkverleden van Jaap Jonker maakt dat het verhaal geloofwaardig is neergezet.
Met de actuele ontwikkelingen in Oekraïne komt het verhaal wel meer binnen.
Een goed opgebouwd plot met op het einde de ontknoping en nog een cliffhanger waardoor de lezer graag het volgende deel in deze trilogie rondom Jaap Noordland wil lezen.

Dit thrillerdebuut is eerder in 2020 uitgegeven in eigen beheer en na grondige en uitgebreide redactierondes nu door uitgeverij LetterRijn opnieuw uitgegeven.
Een goed besluit want door dit uitstekende eerste deel belooft het een geweldige trilogie te worden.
Het leent zich ook uitstekend voor een verfilming.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.