Overslaan en naar de inhoud gaan

Eind maart kwam Terug naar Cornwall uit, van Marelle Boersma. Geheel in stijl van dit boek zou de boekpresentatie een high tea zijn, met ontmoeting met Marelle. Deze kon nu geen doorgang vinden, als alternatief hebben we haar telefonisch mogen interviewen. Het werd een mooi gesprek, waarin haar kunde in het verhalen vertellen zo ver ging, dat we zelfs zonder daadwerkelijke high tea, onszelf toch wisten te verlekkeren aan ‘warme scones met jam, waarin je het verse fruit echt proeven kunt’!

Boersma trapte af door te vertellen dat ze altijd al schreef. Toen haar vader een boek geschreven had en zij bij de boekpresentatie aanwezig was, beseft ze ineens dat dit iets was wat ze stoer vond en ook wilde. En dus ging ze daar mee aan de slag. Ze ging gericht schrijven, volgde cursussen en zocht een schrijfcoach. Toen haar eerste boek klaar was (2005) stuurde ze dit naar 3 uitgeverijen. Een van hen wilde het wel publiceren. Dat boek kreeg niet zoveel aandacht, maar boek 2 lag inmiddels al klaar. Ze zocht een wat grotere uitgeverij, kwam uiteindelijk bij De Crime Compagnie. Hier bouwde ze naamsbekendheid op. Inmiddels heeft ze 15 succesvolle boeken geschreven (lees hier onze recensies).

Vanaf 2015 schrijft ze Vertrek thrillers. Terug naar Cornwall is de vierde in deze serie. De eerdere Vertrek Thrillers waren: Enkele reis naar de Algarve, Chateau de Provence en Ciao Sicilia. Oorspronkelijk werkte Boersma aan de Universiteit van Wageningen, waar ze studenten wegwijs maakte in de wereld van onderzoek doen. Ze vond het heerlijk om haar kennis door te geven en te mogen doceren.

In het geven van schrijverstrainingen en aanbieden van schrijfvakanties heeft ze een combi gevonden van het overdragen van kennis en haar passie voor het schrijversvak: ‘het mooiste vak wat er is’. Ze houdt van het vertellen van verhalen en zoekt graag naar verbinding. Voor haar Vertrek Thrillers doet ze veel onderzoek, zowel online dingen opzoeken, als ter plaatse sfeer proeven. Dit levert haar veel nuttige achtergrondinformatie voor een boek op. Niet alles kan een plek in haar boek vinden, reden voor het opstarten van de pagina’s met weetjes over de boeken.

Op haar website ‘MarelleBoersma.nl’ vind je van elk boek tips voor mooie plekjes, foto’s van plaatsen of gebouwen die een rol spelen in het boek, maar ook informatie over een thema wat speelt. Over de lavendel en olijfolie uit de Provence, over de chocolade van Sicilië en nu dus over de thee in Cornwall. Boersma weet enthousiast te vertellen dat Cornwall de enige plek in Europa is, waar thee verbouwd wordt! Meestal heeft ze eerst een globaal verhaal bedacht en gaat dan naar een locatie toe, om sfeer te ervaren en voor zichzelf het verhaal tot leven te laten komen. Vervolgens probeert ze die in woorden te vangen. Zo ging ze in Cornwall op zoek naar de theeplanten en vond deze in een Rosegarden. In deze tuin speelt zich ook een scene van het boek af. We vroegen Marelle Boersma naar de mooiste plekken op Cornwall. Lands End mag je volgens haar wel overslaan. Dat is supertoeristisch. Een aanrader vindt ze Mousehole, een dorpje waar ze me zo over vertelde dat het was alsof ik bij haar in de auto zat en mee mocht rijden:

Een mooi dorpje, gelegen aan de zee. Je rijdt tussen de rotswanden door, over een smal weggetje. Dan kom je in het dorpje, wat een gemoedelijk haventje heeft, met gezellige lunch- en tearestaurantjes.’

De andere niet te missen plek op Cornwall vindt ze Minack Theatre. Dit bijzondere openluchttheater is gebouwd door een vrouw, die hiermee haar droom waarmaakte. Op een magische plek, op de kliffen aan zee bouwde zij dit theater en moest daarbij uitdagingen oplossen, als de aanvoer van bouwmaterialen over de steile paadjes over de kliffen. Het resultaat is een bijzonder theater, waarbij alles is opgebouwd uit steen, met als achtergronddecor de zee, meeuwen en de natuur. Ook dit theater komt terug in het boek! Op haar website lees je nog meer van dit soort achtergrondverhalen.

Als vanzelf kwamen we te praat over het thema ‘magie’. De sfeer op Cornwall maakte dat Marelle in dit boek wilde werken met magie en geheimen. Toen zij dit tijdens het schrijven deelde met haar zoon Guido werd die helemaal enthousiast. Samen bedachten ze verschillende manieren om de raadsels in dit boek vorm te geven. Het boek is dan ook aan hem opgedragen ‘Voor mijn zoon Guido. Samen sparren over raadsels geeft een mooi mysterie.’ Haar andere zoon heeft ook een aandeel in dit boek gehad, doordat zijn kat een verhaallijn bij Marelle opriep. Marelle Boersma is iemand die (net als de vrouw van het theater) haar eigen droom heeft waargemaakt. Het mooiste aan haar leven vindt ze dat alle stukjes nu op hun plek gevallen zijn.

Samen met de liefde van haar leven (Jan) mogen ze samen dit leven leven. Zij mag tijdens de schrijfvakanties die ze organiseren haar passie voor schrijven overdragen. Jan kan zijn passie voor eten koken met pure producten, liefst uit eigen tuin, dan inzetten om mensen een extra mooie week te bezorgen. De afwisseling tussen met mensen werken en zich richten op haar eigen boeken ervaart ze als prettig.

De Vertrek Thrillers zijn mede ontstaan vanuit hun eigen ervaring: sinds 2015 wonen Marelle en Jan in de Algarve en sinds vorig jaar in Frankrijk op een bijna-chateau. Het contrast tussen de mooie kanten (fijne plek, mooie omgeving) en de uitdagingen (bureaucratie, andere normen en waarden in de cultuur) komt terug in de boeken. Als laatste vroegen we Boersma wat zij het lekkerste onderdeel van een high tea vond. Dat waren de zoete lekkernijen en dan het liefste ‘warme scones met jam, waarin je het verse fruit echt proeven kunt’ met een kopje echt Engelse cream tea. Zo mochten we in gedachte even met haar mee ‘Terug in Cornwall’.    

Afbeelding
geen
Marinus van de Velde
Ik ben Marinus van de Velde, van bouwjaar 1984. Ik mag mezelf de eigenaar noemen van ThrillZone! Ik lees al van jongs af aan. Mijn interesses liggen breed; Scandi, Nederlandstalig, spionage, maar ik vind Baldacci en Lee Child bijvoorbeeld ook geweldig. Lezen voor ThrillZone betekent soms het oprekken van je comfortzone en dat lukt goed!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.