Interview – Eva Keuris

Door mijn (Ellen De Vriend, red.) vakantie op Curaçao heb ik de vragen voor het interview met Eva Keuris schriftelijk  aan haar verzonden. Ik was erg nieuwsgierig naar de veelzijdige persoon die Eva is en heb geprobeerd daar iets meer over te achterhalen.

  1. Ik heb je boek ‘Over het spoor’ met plezier gelezen. Dit boek is je debuut: hoe ben je op het idee voor dit verhaal gekomen?

Het oorspronkelijke idee was het schrijven van een true crime boek (in journalistieke stijl) over een fictieve moordzaak. Toen bedacht ik het personage Stella, die het boek zou schrijven. Doordat ze betrokken raakt bij het verhaal en de personages mensen van vlees en bloed voor haar worden, begint het verhaal dat ze juist zo objectief mogelijk wil vertellen, steeds subjectiever te worden.

  1. Je boek doet mij denken aan een waargebeurd verhaal waar je als schrijfster in duikt. Heb je het op die manier ook geschreven? 

Ik heb het verhaal vanuit Stella geschreven, maar ik weet als schrijver natuurlijk meer dan zij. Ik heb eerst de moord op Jordi uitgewerkt en de biografieën van Ingmar, Julian en Remi. Waar ze vandaan kwamen, wat ze de dag van de moord gedaan hadden. Toen ben ik teruggegaan naar Stella en heb ik haar het verhaal laten  ontdekken.

  1. Er zitten wat autobiografische dingen in je boek zoals de gevolgde schrijfopleiding. Zijn er meer dingen die met je eigen leven matchen?

Dat loopt door elkaar. Niets is een op een autobiografisch, maar natuurlijk put ik uit mijn eigen ervaringen. Ik ben opgegroeid in Hilversum, het is een plek die ik goed ken en die me inspireert.

  1. Wilde je altijd al schrijven of had je vroeger andere idealen?

Schrijven is altijd vanzelfsprekend geweest. Ik schrijf al mijn hele leven verhalen en dat zal ook altijd zo blijven. Er zijn genoeg beroepen die ik ook zou willen uitoefenen (los van of ik daar het talent voor heb) maar schrijven is altijd de basis. En het voordeel aan schrijven is dat je via je personages vele levens kunt leiden.

  1. Hoe makkelijk schrijf je en wat je je manier van werken? Maak je bijvoorbeeld een stappenplan per hoofdstuk, een kladversie en ga je dan schaven?

Als ik weet wat ik wil vertellen en wie mijn personages zijn, dan schrijf ik makkelijk en veel op een dag. Ik krijg vaak een zin in mijn hoofd, een stukje dialoog of een begin van een hoofdstuk. Vanuit daar werk ik verder, soms moeizaam ploeterend, soms vloeiend. Ik schrijf het liefst veel in een keer om dan later te schrappen en te schaven. Ik maak een planning voor het grote geheel, een tijdlijn, een synopsis, maar op kleinere schaal, binnen de hoofdstukken, laat ik de teugels juist wat vieren. Dan kun je ook jezelf nog eens verrassen met een bepaalde wending. En omdat je weet wat de grote lijn van je verhaal is, weet je ook of je die wending kunt gebruiken, of het past in het geheel.

  1. Wat zijn jouw schrijfrituelen en waar / hoe schrijf je het fijnst?

Ik heb niet echt rituelen. Om me heen moet het redelijk opgeruimd zijn en ik moet niet nog van alles aan mijn hoofd hebben. Maar uiteindelijk maakt het niet uit en gaat het erom dat je gewoon gaat zitten en begint, of de afwas nou gedaan is of niet.
Ik schrijf het liefst thuis. In een café schrijven lijkt me fijn maar ik ben dan toch te veel afgeleid.

  1. Je schrijft toneelstukken en televisieseries, waarom wilde je dit boek ook nog schrijven? En waar wil je het liefst in verder in de toekomst? (of gewoon alles )

Omdat ik dit verhaal wilde schrijven en dat in de vorm van een boek wilde doen. Ik heb alweer een nieuw idee voor een boek, maar ik ben ook bezig met filmplannen en een idee voor een tv-serie.  

  1. Wat heb je voor dit én volgend jaar op stapel staan aan projecten?
    Ik wil graag verder met een tweede boek, ik heb een idee voor een tv-serie dat ik wil uitwerken en ik heb nog enkele scenarioprojecten lopen. Van alles dus.